• Den lukter litt ille, flirer Annie Rysjedal (28). Minnebrikken med 300 feriebilder er tilbake, etter tre døgn i kloakken.

TOR MARTIN L. NORDAAS

Annie Rysjedal fra Askøy og hennes østerrikske kjæreste David Hartl har nettopp kommet til Norge etter et halvt år på reise. I juli møtte Annie søsteren sin i New York, og sendte med henne en fullstappet fotobrikke hjem til Bergen. Søsteren fikk streng beskjed om å vokte brikken som gull, ettersom den inneholdt uerstattelige feriebilder fra New Zealand og Australia.

Mandag hentet Annie minnebrikken sin, og mistet den i kloakken.

— Ganske klumsete. Jeg mistet den etter ti sekunder. Den lå i en pose sammen med nøklene, og spratt to ganger i asfalten før den forsvant i en sprekk, sier Annie.

Redning

Uhellet skjedde rett utenfor søsterens leilighet i Strandgaten i Bergen sentrum. Annie regnet brikken som tapt, men faren hennes ville det annerledes. Han kontaktet kommunen, og i går klarte en sugebil å fiske frem den lille skatten. Mons Børdal jobber i vann og avløp i Bergen kommune, og humrer over hendelsen.

— Det gikk tre kvarter før vi fant minnebrikken. Vi hadde tilfeldigvis en tom sugebil som skulle den veien. Vi sugde kummen tom, og fant brikken da vi tømte ut vannet, sier Mons Børdal.

Han har gjort mange kunststykker i sitt liv, blant annet reddet gull opp fra dypet. Men aldri før verdifulle feriebilder på en knøttliten brikke.

— He he, bare flaks. Jeg håper bare den fortsatt virker, sier Mons Børdal.

Enda våt

Det håper Annie Rysjedal også. Hun velger å la brikken tørke skikkelig før hun tester den.

— Jeg håper det finnes noen som kan fikse dette. Uansett har redningsmennene gjort en flott innsats. Utrolig snilt, sier Annie.

Arvid Jørgensen ved butikken Foto-Jørgen AS i Bergen gir Annie et ørlite håp.

— Normalt vil ikke en minnebrikke tåle dette, men sjansen er fortsatt til stede. Jeg har opplevd at barn har kastet foreldrenes kamera i toalettet, uten at noe ble ødelagt, sier Arvid Jørgensen. Profesjonelt utstyr kan faktisk lokke frem tapte bildefiler igjen.

— Vi har tidligere berget slettede bilder for kundene våre, sier Arvid Jørgensen.

Brukte 100.000

Annie Rysjedal har i hvert fall lært en lekse. Neste ferietur skal brennes systematisk på cd.

— Dette er heldigvis ikke alle feriebildene, vi har noen trygt lagret fremdeles. Men jeg skal aldri gå med en løs minnebrikke igjen, sier Annie, som hadde spart i årevis til rundreisen sin.

— Jeg brukte 100.000 kroner på turen. Bare på meg selv, sier Annie Rysjedal.

LYKKELIG TILBAKE: Minnebrikken med om lag 300 feriebilder er tilbake hos eierne Annie Rysjedal (28) og David Hartl (24), etter tre døgn i kloakken.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG