MF «Etne» la til kai i Jondal litt over klokken åtte i morges for å reparere en motorfeil. .

— Det kan fortsatt gå to-tre timer før vi er i rute, sier styrmann Martin Rykkje til BT klokken 13.

Klokken 15.15 var feilen ordnet og fergen gikk fra Jondal.

En elektromotor på styremaskinen er byttet ut.

Fergen mellom Jondal og Tørvikbygd er viktig for reisende som kjører via Jondalstunnelen og Folgefonnstunnelen til og fra Odda og Haukeli.

I Jondal ble trafikantene sendt videre, enten til Årsnes for å ta fergen over til Gjermundshamn. Eller til Utne for å ta ferge til Kvanndal.

Det er selskapet Norled som trafikerer ruten Tørvikbygd-Jondal.

Også på ruten Krokeide-Hufthamar hadde fergen motortrøbbel tidligere i dag. M/F "Trondheim" mistet en rundtur på grunn av brist i en bolt på brennstoffpumpen. Fergen ble liggende på Hufthamer mens bolten ble byttet. Klokken 14.15 var fergen tilbake i rute.

MF «Trondheim» ble bygget i 1992, og gikk i fergesambandet Flakk–Rørvik frem til januar 2011. Fra januar 2011 ble den satt inn i sambandet Hufthamar-Krokeide.

Færre skiturister?

For sommerskisenteret på Folgefonna ga fergetrøbbelet på Hardangerfjorden antagelig en litt dårligere åpningshelg enn den kunne vært.

I dag er det 80 gjester i skisenteret, i går var det 120.

— Flesteparten av gjestene våre er alpinlag på trening. De bor nede i dalen og er ikke avhengig av fergen. Men tilfeldige skiturister har vi muligens mistet, sier driftsleder Tom Erik Finnerud ved Fonna Glacier Ski Resort.

Sommerskisenteret hadde første åpningsdag torsdag. Finnerud satser på drift helt frem til midten av august.

34 år gammel

Fergen "Etne" ble bygget ved Mjellem & Karlsen Verft i Bergen i 1979 og het først "Askøy". Frem til 1988 gikk den i rute Kleppestø-Nøstet.

Da HSD overtok ble den omdøpt til Etne og satt inn i trafikk i Sunnhordland. I april overtok "Etne" for "Bømlo" i ruten Jondal-Tørvikbygd.