Ved kai i Bergen ligger et lite skip som er blitt en blanding av hybelhus, kollektiv og informasjonssentral.

Han ble skipsreder ved en tilfeldighet. Så ligner han også mer på en skiboms enn en sjøulk. Skipper Mads Bækkelund viser rundt om bord i sin «MV Fjord Visjon». Tidligere seilte fartøyet på Sognefjorden under navnet «Vågsøy», men er nå er tilbake i gamle farvann.

«Oppdrag Sognefjorden»

Mest kjent er båten og rederen kanskje fra TV-serien «Oppdrag Sognefjorden». Med båten som base gjorde våghalser halsbrekkende øvelser i overveldende landskap. Serien er vist av NRK og senere i flere land.

Ny TV-serie er underveis, men nå ligger skipet ensomt og forlatt ved en øde kai i Puddefjorden. Men om bord er det ikke ensomt.

— Her har vi et fargerikt fellesskap, sprudler Bækkelund mens han viser frem båten. I salongen sitter to smilende og nikkende menn. Adam fra Polen og Adrian fra Mexico. Adam har bodd på båten noen uker mens han prøver å finne seg arbeid i byen. Nå har han funnet en jobb i Oslo. Adrian har jobbet som kokk ved en Bergens-restaurant i noen uker før han nå skal prøve lykken i London. Flyet går i kveld, men han kommer tilbake til Bergen. Han har likt seg her.

Skipets 18 lugarer er døpt om til hybler og lagt ut på Finn. Alle er leid ut, men ingen blir boende mer enn noen uker.

Oppdrag Bergen?

— Folk som er nye i byen og mangler kontaktnett, treffer likesinnede og utveksler informasjon, forteller Bækkelund.

Om kveldene samles hybelboerne i salongen og gir hverandre tips. Noen finner seg bolig på land, andre drar videre. Men nye kommer hele tiden.

Han forteller at flere har skaffet seg jobb gjennom nettverket om bord. Hybelboerne har vært fra Island, Latvia, Polen, Portugal, Spania og Italia.

Båten ikke har annet å gjøre. Utleievirksomheten kaller han en gest overfor dem som ikke vil sitte ensom på en hybel.

— Vi er som en stor familie. Noen dager lager vi middag sammen og har det gøy. Om man vil være for seg selv, kan man sette seg inn på lugaren, forteller mexicanske Adrian.

Han har akkurat pakket sekken for å flytte fra sin knøttlille lugar da neste hybelsøker kommer ned leideren.

Ikke for alle

— Her må man være sosialt anlagt for å bo. Det er ikke alle som passer inn, formaner Bækkelund.

Lene Refsdahl skal finne krypinn for en kollega som er på vei til Bergen for å bo her noen uker. Prisen og den sentrale beliggenheten virker fristende.

Bækkelund innrømmer at lugaren er liten, men viser til salonger og bysse som er felles for alle beboerne. 600 kvadratmeter fordelt på en stue på øvre dekk for dem som vil sitte i stillhet med en bok og salongen nede ved byssa der aktiviteten er litt større.

— Er ikke dette fint, da? spør hun før hun slår til.

Men i slutten av mars er det slutt. Da skal veteranbåten på verksted en periode. Så står sommersesongen for døren. Da flytter nye TV-stjerner med ski i bagasjen om bord.

REDER ETTER TILFELDIGHETER: Mads Bækkelund er kaptein og husvert for «et fargerikt fellesskap».
JO HJELLE
DEN STILLE SALONGEN: Her kan hybelboerne krype opp i sofaen med en bok, i følge kapteinen.
JO HJELLE
FLOTT Å BO HER: Adrian fra Mexico reiser videre etter å ha jobbet noen uker i Bergen. - Det har vært et flott felleskap ombord, forteller han.
JO HJELLE