— Folk ler og kaller meg fergeblind. Men det er helt utrolig at denne saken ikke får konsekvenser for Tide, sier Tor Jone Kannelønning (38).

Neste uke må stordabuen selv møte i Sunnhordland tingrett tiltalt for promillekjøring med fritidsbåt. Verken politiet eller Sjøfartsdirektoratet vil reagere mot rederiet Tide.

17. juli i fjor tøffer Kannelønning og en kamerat av gårde i fire knops fart fra fiskefestival på Sæbøvik mot Leirvik på Stord. De to har tatt seg noen øl, ingen av dem ser at de er på kollisjonskurs med fergen.

— Vi hørte fløyten og så bare en stor svart baug, sier Kannelønning.

Tok selvkritikk

Begge stupte unna og havnet i sjøen midtfjords mellom Stord og Halsnøy. Snekken på 29 fot ble knust og redusert til trefjøler på fjorden.

— Den ligger der ute ennå. På 305 meters dyp. Godt vi ikke havnet der, sier 38-åringen ettertenksomt.

Han kan ikke forstå at mannskapet på broen ikke så snekken.

— Uansett om jeg var edru eller ikke - om jeg fikk motorstopp eller ei - har de ikke lov å kjøre ned folk. Det må da være utkikk på broen, sier Kannelønning.

Men Politiet nøyer seg med å ta ut tiltale mot 38-åringen, fordi han ifølge tiltalen hadde en promille på 1,78. Det til tross for at fergemannskapet i sin egen ulykkesrapport tok selvkritikk for at de ikke så fritidsbåten i tide. De skyldte på dødvinkler på broen.

- Hadde vikeplikt

  • Det er flere vitner som ikke kan skjønne at de på broen ikke så snekken. Det er imidlertid ingen tvil om at tiltalte opptrådte uaktsomt, sier politiadvokat Thomas Utne Pettersen, ved Haugaland og Sunnhordland Politidistrikt.

— Hvorfor er det ikke åpnet etterforskning mot Tide?

— Tiltalte hadde vikeplikt for fergen - at fergemannskapet trodde vikeplikten ville overholdes kan neppe kalles uaktsomt, sier politiadvokaten.

38-åringens advokat Gunnar Stag Lien stiller spørsmål ved konklusjonen.

— Vi stiller oss undrende til at flere uavhengige passasjerer på fergen så snekken, og at fergen og fritidsbåten var på kollisjonskurs i flere minutter før sammenstøtet skjedde. Fergen skal først ha gitt signal da sammenstøtet var uunngåelig, sier advokatfullmektig Lien.

Håper på erstatning

Kommunikasjonsdirektør Eilif Fjon i Sjøfartsdirektoratet opplyser at de har hatt kontakt med politiet og rederiet Tide etter fergekrasjen.

— Sjøfartsdirektoratet kommer ikke til å foreta seg noe mer i saken, med mindre politiets etterforskning skulle få frem nye opplysninger. Pr. i dag har vi ikke mottatt slik informasjon fra politiet, sier Fjon.

Nå håper Kannelønning på erstatning for snekken. Han vil på sjøen igjen, til tross for at han har vært nær ved å miste livet ikke bare én, men to ganger.

- Hang i tau etter snekken

23. mai i fjor hang livet hans bokstavelig talt i et tynt tau en sen nattetime på Leirvik havn.

Ifølge politiadvokat Pettersen skal Kannelønnings tresnekke ha kjørt førerløs inn i en annen båt som lå til kai. Ekteparet om bord skal ha våknet av et dunk.

— Da de kom opp på dekk, så de tiltaltes snekke tøffe forbi med tiltalte hengende etter i et tau. Hvor lenge han har hengt der vet vi ikke, sier politiadvokaten.

38-åringen ble berget i land og sendt til sykehus sterkt nedkjølt. En time etter sammenstøtet viste blodprøven 2,41 i promille. Denne hendelsen inngår også i tiltalen.

Selv husker ikke Kannelønning stort av episoden.

— Jeg er forberedt på å ta min straff for promillekjøringen, sier 38-åringen.

Bt.no har ikke lyktes med å få kommentar fra Arvid Økland, sikkerhetsdirektør i Tide.

LENA VERMEDAL