Fergen gikk på grunn i Krahellesundet ved inngangen til Krakhella i Solund kommune i Sogn og Fjordane. Fergen kom da fra Rutledal i Gulen kommune.

— Vi fikk melding om at fergen gikk på grunn i Krakhellesundet, sier redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til bt.no.

13 om bord i fergen

— Det var ni passasjer og fire mannskap om bord i fergen. En redningsskøyte ble sendt til stedet for å bistå dem, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Fergen går i sambandet Rutledal – Rysjedalsvika – Krakhella . Fergen som gikk på grunn gikk fra Rutledal klokken 21.30 søndag kveld.

«Statsraad Lehmkul» befant seg kun to nautiske mil unna fergen og ble instruert til å reise til stedet.

Gummibåt

— Vi gikk rett opp og hadde en grei dialog med fergen underveis. Situasjonen var ukritisk. Vi satt ut en gummibåt som lå ved fergen i omlag 20 minutter i tilfelle det skulle bli nødvendig med en umiddelbar evakuering. Men det utviklet seg ikke i kritisk retning, sier kaptein på «Statsraad Lehmkuhl», Jarle Flatebø.

Redningsskøyten og en lokal skyssbåt kom til stedet. Klokken 23 søndag kveld var arbeidet med å evakuere passasjerene samt mannskap i gang. Det skal stå syv biler på fergen.

— Jeg har ikke oversikt over hvor store materielle skader det er, sier Flatebø.

— Passasjerene ble evakuert inn til Krakhella med liten hurtiggående passasjerbåt. Redningsskøyten «Utvær» ligger ved båten som en sikring, sier redningsleder Nils-Ole Sunde til bt.no.

- Ligger ordentlig på et skjær

«Statsraad Lehmkuhl» var på vei til Selje med 66 lokale og utenlandske turister om bord i tillegg til mannskapet på 17 personer.

Journalist i Bergens Tidende, Cathrine Krane Hansen, er en av de ombord.

— Det ser ut som fergen ligger ordentlig oppå et skjær og at den må dras ut, sier hun. Klokken 23.10 sto fergen fortsatt på grunnen.

- Tar henne ikke av ennå

— Situasjonen nå er at fergen står på grunn og vi vil ikke ta henne av foreløpig. Det er et hull i skipet over vannlinjen på ca. 30 ganger 30 centimeter. Vi har engasjert verftsfolk som delvis er på plass og flere som kommer for å bistå. Skadeomfanget skal undersøkes, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Fjord1, Benedicte Bratt Jakhelln.

— Det er ikke meldt om personskader. Alle offentlige myndigheter er varslet og hovedredningssentralen er koblet på. De er inneforstått med at vi håndterer situasjonen nå, sier hun.

Fjord1 har opprettet en pårørendekontakt som kan nås på 916 23225.

- Når vil fergen bli fjernet fra skjæret?

— Vi må først foreta undersøkelser og så vurdere situasjonen.

- Hva er årsaken til at fergen gikk på grunn?

— Vi kan ikke spekulere i noen årsaker ennå. Vi må først håndtere passasjerer i første omgang og så undersøke årsak etterhvert, sier Jakhelln søndag klokken 23.40.

Erstatningsferge

Fergen MF « Eid» settes inn som erstatningsferge på sambandet, og vil være på plass ved vanlig ruteoppstart mandag morgen, med avgang klokken 05.30 fra Krakhella, melder Fjord1.

Følg skipstrafikken direkte.

DELTAR: «Statsraad Lehmkuhl» bidrar med hjelp til fergen som står på grunn. Her settes en mobbåt på vannet.
JAN M. LILLEBØ