Ifølge redningsleder Joe Braseth drev fergen mot land.

— To marienfartøy har nå lyktes å få et tau om bord fergen, og vil forøske å slepe fergen, sier Braseth.

Kapteinløytnant Knut Grindhaug ved Sjøoperasjonssenteret på Jåtta i Stavanger opplyser at MTB'en KNM "Falk" klarte å få en sleper om bord i "Vikingen". I tillegg ligger flere andre MTB'er og stridsbåter ved havaristen.

— Sist jeg sjekket lå "Vikingen" mellom Lindholmen lykt og Huftarøy, sier Grindhaug til bt.no.

Sjøforsvarets fartøyer var helt tilfeldig i nærheten da fergen sendte ut PAN-melding.

— Fergen hadde gått på grunn dersom vi ikke hadde klart å få en sleper om bord, sier Grindhaug.

- Vi fikk motorproblemer

— Vi fikk motorproblemer, hovedmotoren stoppet til slutt. Vi var da tett oppunder land, vil anslå til om lag 100 meter. Alle sikkerhetsprosedyrer ble fulgt, ankeret ble droppet og det fikk tak, forteller kaptein Henrik Eidsvik på MF ýVikingený til bt.no. Passasjerer og biler er sluppet av fergen. Vikingen ligger ved Hufthamar og venter på slepebåt.

20 personer ombord

— De fikk problemer med motoren og droppet ankeret. Ba om assistanse og fikk det fra tre MTB-er fra Forsvaret som var i området. Det er 20 personer om bord; 13 passasjerer og et mannskap på syv, sier informasjonsdirektør Arild Sondre Sekse i HSD til bt.no.

Skipet ligger nå ved kai og blir tatt ut av drift.

— Vi arbeider nå med å få satt inn en erstatningsferge. Det kan derfor bli redusert drift i fergesamband Austevollshella - Hufthamar - Krokeide i dag, sier Sekse.

Det er ikke meldt at noen er skadd.

Problemer også på Bruravik - Brimnes

— Det er problemer for fergene å komme inntil ved kaien ved Brimnes. Det er et vindhol der inne. Ved en avgang måtte de vente i førti minutter. Det kan være vi må innstille fergene mellom Bruravik og Brimnes i dag, dersom ikke forholdene blir bedre. Vi ønsker ikke å ta noen sjanser, sier trafikksjef for HSD Sjø Lars Juvik til bt.no.

bt.no kommer tilbake med mer.