På Halhjem kai bygger Statens vegvesen ny fergeterminal. For bilene som skal til Våge er det nå bare en fil å stille seg i, og når den er fylt opp, blir de stående i kø oppover veien mot Halhjem kafé. Problemet er bare at de da blir stående i samme kø som bilene som skal til Sandvikvåg. Dermed blir de innesperret, og kommer seg ikke frem til Våge-fergen når den skal gå.

— Hårreisende

— Det er helt hårreisende. Sist fredag sto jeg slik at jeg var sperret inne. Det sto mange biler foran meg som skulle til Sandvikvåg, og Våge-fergen gikk lenge før Sandvikvåg, sier Per Morten Norbotten.

Han gikk frem til bilene foran og fikk dem til å rygge slik at han kom med fergen.

— Men det var mange av bilene lenger bak som ikke kom med. Når fergen gikk var den mindre enn halvfull, sier Norbotten.

Kapteinen på M/F Ullensvang, som går mellom Halhjem og Våge bekrefter at det hender biler blir stående igjen på fergekaien selv om de har vært ute i god tid.

— Vi har fått klager på at biler ikke er kommet seg ned og ombord i fergen, selv om de står oppe i veien, sier kaptein Ove Nilsen.

Han sier at det har vært vanskelige forhold på kaien i forbindelse med omleggingen.

- Ikke så mye å gjøre med

Rune Sandven i Statens vegvesen er prosjektleder for byggingen av den nye fergeterminalen på Halhjem kai. Han var ikke klar over problemet da Bergens Tidende tok kontakt.

— Dette var nytt for meg. Vi har to trafikkvakter på kaien som står der fra tidlig morgen til langt utpå kvelden. Hvis dette har vært et problem, er det noe de burde grepet fatt i, sier Sandven.

Han sier at det er en stor utfordring å få trafikken til å flyte, samtidig som det bygges ny terminal.

— Det er trangt, det er vi fullstendig klar over. Det er ikke så mye å gjøre med det, annet enn å forsøke å få frem de som blir sperret inne, sier Sandven.

Situasjonen har vært som den er i dag fra rundt årsskiftet, og vil være slik frem til påske.

- Bedre til påske

— Til påske vil vi utvide oppstillingsarealet betydelig, og Våge vil få flere felt. Det samme vil Sandvikvåg, sier Sandven.

Til de som skulle bli stående innesperret i kø før det, har han følgende råd:

— Er det ikke plass på fergeleiet, må folk nesten prøve å få kontakt med trafikkvaktene og gjøre de oppmerksom på at de skal til Våge. Om dette blir et problem fremover mot påske, får vi eventuelt justere antall trafikkvakter, sier Sandven.

Fergepassasjer Norbotten mener imidlertid at noe kunne vært gjort mye tidligere.

— Dette er så unødvendig. Det hadde vært mulig å anlagt dobbel eller trippel vei helt frem til fergene, men der har Vegvesenet satt opp en mur og anlagt plen. Det er så dumt å se på, sier Norbotten.

— Vi har prøvd å gjøre det beste ut av dette, og følger entreprenørens fremdriftsplan. Jeg tror ikke vi kunne gjort det på noen annen måte enn det, sier Sandven.

Arbeidet på Halhjem kai har pågått siden oktober 2005, og skal være ferdig 1. juni i år.

SPERRES INNE: Når filen for biler til Våge er full, blir de stående i samme kø som biler som skal til Sandvikvåg. Dermed sperres de inne og risikerer å bli stående på kaien selv om det er plass på fergen.
Amundsen, Paul S.