Etter fengslingsmøtet i Bergen tingrett fredag ble Genet Paulos Tedlas angivelige ektemann (27) varetektsfengslet i fire uker, to av dem med brev— og besøksforbud.

Eritreeren har innrømmet falsk forklaring, og tingretten fant grunn til å tro at han kan stikke av eller kontakte Genet og forspille bevis. Etterforskningen skal ha vist at så godt som alle faktiske opplysninger mannen ga politiet i savnetmeldingen er feil.

- Falskt ekteskap 1

Etter det bt.no kjenner til kom mannen til Norge som asylsøker i september 2010. Etter å ha vært på mottak på Torshov og på Voss, kom han til Bergen i januar 2011, hvor han begynte på skole.

Den 21. desember møtte han opp på Bergen politistasjon og meldte Genet Paulos Tedla savnet. Da det ikke kom inn noen opplysninger i saken, startet politiet full prioritert etterforskning den 2. januar for å finne kvinnen.

Når noen forsvinner fra jordens overflate, begynner folk å stille spørsmål om hvor de er

Siktedes forsvarer Fredrik Verling

Bt.no er kjent med at politiet gikk gjennom siktedes datamaskin etter at han ble pågrepet 11. januar. Der skal de ha funnet en hel del bilder, blant annet bryllupsbilder hvor siktede er brudgom. Men her er det en annen kvinne enn Genet som er brud.

Siktede skal i første avhør ha forklart at bildet ble tatt i 2010, men bildet ble trolig tatt allerede i 2006. Den siktede skal ha forklart at brudebildet var arrangert, og at han ble leid inn for å posere på bildet. I avhør 12. januar skal han ha endret forklaring, og sagt at det aktuelle brudebildet er ekte, mens ekteskapet med Tedla ikke er det.

- Falskt ekteskap 2

Politiets etterforskning viser at bruden på bildet skal ha tatt seg til Sverige som asylsøker og fått innvilget opphold. Hun skal deretter ha brukt bildet og annen dokumentasjon når hun har søkt om familiegjenforening med eritreeren. Denne ble innvilget og siktede skal ha kommet til Sverige i juli 2010 som lovlig innvandrer.

Ikke lenge etter dro mannen til Norge. Her søkte han om familiegjenforening med Genet.

Etter å ha sjekket med den norske ambassaden i Asmara, skal politiet ha fått konstatert at vigselsattesten som ble brukt i søknaden var falsk.

Søknaden om familiegjenforening ble innvilget, og Genet kom til Norge i september 2011. Men allerede i november 2011 skal hun ha flyttet fra Bergen til Sverige, hvor hun ha skiftet navn til Ghenet Paolos. Den 22 år gamle kvinnen operer med tre forskjellige fødselsdatoer.

- Hadde kontakt

Siktede skal etter det bt.no kjenner til ha vært i kontakt med Genet også etter at han meldte henne savnet. I forbindelse med ett av avhørene skal det ha blitt funnet et sim-kort som siktede oppbevarte i underbuksen. Han ønsket ikke at politiet fikk fatt i det, ettersom han brukte det til å holde kontakt med henne.

— Han sier at Genet var hans egentlige kjæreste. Forholdet har så tatt slutt og hun har reist. Han har jo erkjent at savnetmeldingen var falsk, så han visste hvor hun var, sier Fredrik Verling, mannens forsvarer.

Verling har ikke fått noen god forklaring fra siktede om hvorfor han meldte henne savnet.

— Når noen forsvinner fra jordens overflate, begynner folk å stille spørsmål om hvor de er. Så gjorde han kanskje noe dumt, sier Verling.

Han sier saken må ses i lys av at de involverte er mennesker i dyp nød.

— De vil hjelpe seg selv og andre. Siktede har ikke skjønt hva som ville bli konsekvensen av å melde henne savnet, sier han.

- Uklart om Genet er medskyldig

I fengslingsmøtet var siktede lavmælt.

— Han har det ille. Han har vært fengslet før og har vonde opplevelser fra det. Han er redd for lukkede rom, sier Verling.

Siktede fortalte ifølge forsvareren retten at han ville akseptere meldeplikt dersom han ble løslatt.

— Han sier at han ikke har mulighet til å reise noe sted, verken Eritrea eller andre steder. Grunnlaget for at han søkte beskyttelse i utgangspunktet er fortsatt reelt, sier han.

Svein Erik Krogvold, som er aktor i saken, vil ikke si noe om den videre etterforskningen.

— Vi har løst savnetsaken. Så er det opp til fremmedpolitiet her og i Sverige hva de vil gjøre videre, sier han.

«Det er uklart om Genet Paulos Telda eventuelt er medskyldig i saken», heter det i kjennelsen fra tingretten.

Falsk anmeldelse har en strafferamme på inntil to års fengsel.