— De har erkjent forholdene i Bergen, sier politiadvokat Bertil Rønnestad.

I ettermiddag ble de to øst-europeiske mennene på 27 og 30 år varetektsfengslet i fire uker.

Fengslingsmøtet startet klokken 12.45 i Bergen tingrett.

— Vi mener det er unndragelsesfare og vi har fått opplysninger fra politiet i Oslo som kan knytte de to til tilsvarende forhold der, sier politiadvokat Bertil Rønnestad.

De to skal ha operert i Oslo tidligere denne måneden, før de altså la turen til Bergen. Men dette nekter de to mennene straffskyld for.

Mennene er siktet for å ha forsøkt å skaffe seg adgang til data, ment til å svindle folks bankkort og for å ha skaffet seg utstyr som er ment til slikt bruk. Strafferammen er henholdvis to år og tre år for de to forholdene.

Beslagla utstyr

  • Vi har beslagtlagt svindelutstyret de monterte på minibanken, men jeg vil ikke gå inn på tekniske detaljer rundt utstyret, sier Rønnestad.

Det var klokken 09.48 søndag alarmen gikk i Nordeas minibank om at det var montert skimmingutstyr der. Politiet sendte ut spanere som overvåket Øst-Europeerne utover dagen.

På ettermiddagen ble først to Øst-Europeere pågrepet utenfor Xhibition kjøpesenter. Like før klokken 17 gikk politiet på nytt til aksjon ved Vågsallmenningen også dette på bakgrunn av spaning.

Da ble tre personer pågrepet og innbrakt til Bergen sentrum politistasjon.

Politiet fant grunnlag for kun å sikte to personer og løslot de tre andre. - Jeg har ikke informasjon om hvorfor de ble løslatt, men vi fant ikke grunnlag for å knytte dem nærmere til forholdet, sier Rønnestad.

- Dukker opp jevnlig

Informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang, har ikke hørt om det aktuelle tilfellet i Bergen, men forteller at minibanksvindel ved hjelp av skimmingutstyr er et problem de kjenner godt til.

— Dette er dessverre noe som dukker opp jevnlig, sa Sevang til bt.no søndag.

— Av sikkerhetshensyn ønsker jeg ikke å gå inn på hvordan vi går frem når skimmingutstyr oppdages, sier Sevang.