Se saken på BTV | Se video av kjempeflyet her!

De tre ble klokken 13.45 fremstilt for fengsling.

Politiadvokat Elisabeth Ryen i Hordaland politidistrikt hadde et møte med etterforskerne i morges. Hun besluttet da å framstille fraktflyets kaptein, radiooperatøren og en flytekniker for varetektsfengsling.

-Vi ser svært alvorlig på denne saken og glad for at flyplasspersonellet var såpass våkne at de oppdaget det. Vi ønsker å fengsle de tre fordi vi fryktet at de ville rømme landet før en rettssak, sier Ryen.

Alle tre mennene som er fengslet er 39 år gamle.

— 1,4 i promille

Kapteinen hadde 1,1 i promille da han ble testet. Flytekninkeren hadde 1,4 i promille klokken 10.25, lenge etter at flyet skulle tatt av fra Flesland klokken 08. Radioteknikeren har politiet ikke fått testresultater av, fordi han ikke ville eller klarte å blåse under promilletesten, men han skal ha luktet sterkt alkohol.

De tre skal ha drukket mens de feiret ukrainsk jul. Middagen startet klokken 19, og de fleste av flymannskapet på 17 skal ha vært med på festen.

I russisk-ortodokse områder følges den gregorianske kalenderen. Der er julaften 13 dager senere enn i Norge.

Feiret ukrainsk jul

Kapteinen hevder han la seg klokken 21 og hadde drukket to 0,4 liters glass med øl. Flytekninkeren hevder han har drukket en stor flaske pils og lagt seg klokken 23. Sistemann sa at han hadde drukket to liter øl søndag kveld.

Promillegrensen i luftfarten er 0,2. I tillegg er det pliktavhold i åtte timer før jobb.

Ifølge Luftfartsloven skal det foreligge særdeles formildende omstendigheter for at besetningen skal slippe fengsel hvis de har møtt beruset på jobb.

- Stor tragedie

Flyet tilhørte selskapet Antonov Airlines, som eies av ukrainske myndigheter. Flyselskapet ser på hendelsen som en stor tragedie og har sendt en representant til Norge som skal passe på at de tre blir i landet om de blir løslatt. Selskapet sier de også vil sørge for dem økonomisk.

Forsvarer Beate Hamre la ned påstand om hennes klient skulle løslates, eventuelt mot meldeplikt hos politiet. De tre har gått med på å gi fra seg passene sine.

— De kommer ikke til å forlate landet. De har alt for mye å tape på å rømme, sier Hamre.

Ukrainas president er gjennom landets transportminister informert om promillemistanken mot de tre.

Tatt i sikkerhetskontrollen

Det var i går morges syv besetningsmedlemmer på det gigantiske fraktflyet fra Ukraina ble tatt i en promillekontroll ved Bergen Lufthavn Flesland.

— Da de kom i sikkerhetskontrollen, merket vaktene at de luktet alkohol og kontaktet politiet, sa politioverbetjent Geir Duesund ved Fana politistasjon til bt.no i går.

Etter at de fire ble pågrepet, mistenkt for å være beruset, tok politiet kontakt med resten av mannskapet ved flyet.

— Det var 12 andre som allerede hadde gått gjennnom sikkerhetskontrollen. Vi kontrollerte disse for promille, og tre av cargopersonellet testet positivt, sier Duesund.

Verdens største

— Vi etterforsker om de har overtrådt luftfartsloven eller ikke, det er i alle fall skjellig grunn til å mistenke dem for det, sa politiadvokat Elisabeth Ryen ved Hordaland politidistrikt til bt.no i går kveld.

Flyet landet på Flesland lørdag klokken 14. Etter planen skulle det tatt av mandag klokken 07.00 med kurs mot Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan.

Antonov 22 er det eneste sivile eksemplaret av flytypen som fremdeles er i drift, ifølge fagbladet Flight International.

Rundt 100 fly ble produsert i årene 1965-1974, de fleste for det sovjetiske flyvåpenet. Flyet har fire motorer, åtte kontraroterende propeller, 14 hjul, og kan ta 80 tonn med last.

Les mer om flyet hos Wikipedia

JAN EINAR FARDAL