SILJE S. BØYUM

ROY HILMAR SVENDSEN

Mannen nekter straffskyld for forholdene, som omfatter to tilfeller av menneskesmugling, samt heleri.

Mannen er den tredje som er pågrepet etter at fem irakiske kurdere ble forsøkt smuglet via Bergen til Newcastle med M/S «Jupiter» 18. februar i år. Mannen skal ha sørget for overnatting i sin bolig i Bergen til en av disse. Menneskesmuglingen ble avslørt da politi og tollvesen slo til mot en tyskregistrert varebil som sto parkert på Skoltegrunnskaien.

Mannen skal også ha forsøkt å ta med seg tre irakere fra Danmark til Sverige. Trioen skal ikke ha hatt oppholdstillatelse der. Mannen hevder at disse haiket, og at han plukket dem opp uten å vite om deres hensikter.

— Mannen ble pågrepet mandag kveld på sin bopel i Bergen, sier politiadvokat Einar Råen.

Den siktede ble arrestert på grunnlag av opplysninger politiet fikk fra kolleger i Tyskland. Råen begjærte varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud fordi politiet frykter at den siktede 31-åringen skal rømme ut av landet. Råen mente at det også var fare for bevisforspillelse, ettersom etterforskning i saken fremdeles pågår.

— Han er svært skuffet over kjennelsen fordi det etter hans oppfatning ikke er noen konkrete bevis for de hendelsene han er siktet for, sier forsvarer Hege Falch om mannens reaksjon på fengslingen.

31-åringen akter nå å påkjære avgjørelsen til lagmannsretten.