En 23 år gammel mann fra Romania og en 48 år gammel mann fra Hellas ble fengslet i to uker med brev— og besøksforbud. De to mennene kjenner hverandre fra før, og kom i politiets søkelys etter at en kvinne stoppet en forbipasserende politibil utenfor Åsane politistasjon tirsdag denne uken.

Kvinnen forklarte at hun skal ha blitt presset til å prostituere seg i en kjellerleilighet på Breistein. Den rumenske 22-åringen hevder hun er blitt holdt fanget i leiligheten til en 48 år gammel mann fra Åsane. Selv hevder han at de er kjærester.

Bilder av kjæresten

48-åringen har i etterkant av pågripelsen forklart at 22-åringen er kjæresten hans. Dette er også noe 48-åringen har forklart i nabolaget i forkant av at den 22 år gamle kvinnen fra Romania dukket opp i begynnelsen av denne uken.

— Han gledet seg til å få besøk av damen sin fra Romania, sier en av naboene til BT.

Onsdag kveld stormet politiet leiligheten og tok beslag i flere av eiendelene. Her pågrep de en 23 år gammel rumener. BT er kjent med at han kan knyttes til et større prostitusjonsmiljø og hallikmiljø i Romania.

23-åringen var alene i leiligheten, etter at hans jevngamle landskvinne tidligere på kvelden hadde flyktet fra leiligheten på Breistein og søkt hjelp hos en lokal politipatrulje. Den 48 år gamle grekeren ble pågrepet av politiet på et utested kort tid etter.

- Truet og holdt tilbake

Den 22 år gamle kvinnen fra Romania hadde en dramatisk historie å fortelle politiet da hun havnet på politihuset i Bergen onsdag kveld.

Hun skal ha fortalt hvordan hun hadde blitt truet og holdt tilbake i leiligheten og at det var meningen at hun skulle selge seksuelle tjenester gjennom sitt opphold i Bergen.

Onsdag ettermiddag, etter at hun rømte fra adressen i Breisteinveien, ble hun plukket opp av en politipatrulje i Åsane og kjørt til Bergen.

— Den politipatruljen som tok henne på, hadde ingen anelse om hva saken dreide seg om på grunn av språkproblemer. Hun ble kjørt direkte til utlendingsseksjonen i Bergen sentrum, sier etterforskningsleder Rune Tveit ved Arna og Åsane politistasjon.

Låste seg i avhør

Kvinnen satt i avhør i hele går, men låste seg fullstendig i løpet av avhørene. Det var vanskelig for politiet å få noe ut av henne.

Hun gikk sammen med et vitne etter avhør på Arna og Åsane politistasjon i går kveld, uten ønske om noe hjelp fra politiet.

Politiet hadde i løpet av gårsdagen problemer med å si hvor stort omfanget av denne saken er.

— Hun bærer ikke preg av vold og har ikke hatt behov for legetilsyn, sier Rune Tveit, etterforskningsleder i saken.

Hvorfor ble saken overtatt av Arna og Åsane?

— Vår hovedoppgave blir å finne ut om kvinnen er blitt utsatt for menneskehandel. Dersom hun har det, blir det nok en ny vurdering om spesialseksjonen skal overta saken, sier Tveit.

Hodebry på etterretning

Den 22 år gamle kvinnen som ble levert på politihuset onsdag ettermiddag, skapte hodebry for etterretningsavdelingen. Hun er den tredje kvinnen siden oktober som melder seg selv for politiet og som dermed blir starten på en etterforskning om menneskehandel.

— Vi har svært mange, tunge og krevende saker for tiden, flere av etterforskerne på avdelingen står i fare for å bli overarbeidet. Årsaken til at Åsane overtar denne saken nå, er at det er en sak som tilhører deres distrikt, sier Jørn Solsvik, leder for etterretningsavdelingen i Bergen.

Politiet har undersøkt om saken har tilknytning til en annen menneskehandelsak i høst, der flere rumenere skal være involvert. Nå avviser politiadvokat Ole Bjørn Mevatne at det er noen sammenheng mellom de to sakene.

Odd Mehus