De to mistenkte mennene skal være norske statsborgere i 20— og 30-årene. De ble pågrepet lørdag.

— I forbindelse med pågripelsen ble det gjort beslag av falske tusenlapper, sier aktor i saken, politiadvokat Tore Johan Sørland, til bt.no.

- Samme sedler brukt

Ifølge ba.no dreier det seg om 55 tusenlapper. Siktelsen mot de to mennene dreier seg om paragraf 174 i straffeloven.

— Vi mener flere kan være involvert i pengefalsksaken, og at det dermed er fare for bevisforspillelse. Derfor ønsker vi ikke å gå ut med detaljer i saken, sier politiadvokat Sørland.

- Vil du betegne det som et stort beslag?

— Det er i hvert fall stort nok til at vi fikk medhold i varetekt, svarer Sørland kort.

- Vet dere om de siktede har brukt falske sedler?

— Det jeg kan si, er at falske sedler med samme serienummer har vært brukt ved flere anledninger. Sannsynligvis stammer de fra samme «utgiver», sier Sørland.

Fullstendig lukket

Begge de pågrepne mennene ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Fengslingsmøtet foregikk i størst mulig hemmelighet i Bergen tinghus - bak lukkede dører og med fullt referatforbud.

— Nå håper vi gjennom videre etterforskning å finne ut hvor de falske sedlene kommer fra, sier Sørland.

Begge de to brødrene har erklært seg uskyldig, sieradvokat Steinar Yndestad, som forsvarer den ene.

— Det er snakk om noen håpløse tusenlapper laget i eneller annen sammenheng. De to brødrene sier de ikke har laget pengene, og at deikke hadde tenkt å bruke dem, sier Yndestad til bt.no.

«Amatørmessige»

Ifølge Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet i bergenspolitiet, er de falske tusenlappene fra beslaget lørdag «veldig amatørmessige».

— Vi mener også å ha funnet produksjonsutstyret som de to siktede kan ha brukt. Det dreier seg om en ganske ordinær Canon-kombimaskin som du finner på Clas Ohlson, sier Karslen.

Belastede miljøer

Karlsen forteller om mange pengefalsksaker siden tidlig i vår.

— Vi har kommet over falske sedler av ulike typer, 500-lapper, 1000-lapper, 100-lapper og noen 100-dollarsedler. Det er også gjort flere pågripelser i sakene. Fellestrekket er at de falske pengene settes i omløp i belastede miljøer, typisk i narkomiljøet, sier Karlsen.

— Vi har etterforsket sakene bredt, og mener nå å ha funnet kilden til produksjonen av sedlene, i hvert fall 1000- og 500-lappene. Vi er ganske sikre på at 500- og 1000-lappene har ulike produksjonssteder, sier Karlsen.