Totalt er seks personer siktet i saken, etter tilsammen fire tyverier fra eldre kvinner i Bergen. Utbyttet av tyveriene er totalt 27.000 kroner, i tillegg til en del smykker.

Alle de seks siktede tilhører to familier, som skal være i slekt med hverandre. Politiet fant dem på Sotra lørdag, etter at den nå fengslede 44-åringen ble gjenkjent av en politipatrulje.

Han dukket nemlig opp på overvåkingsvideo fra en minibank der en av de eldre kvinnenes bankkort ble brukt, og var derfor etterlyst.

Alle de seks siktede er avhørt, men bare én av dem erkjenner å ha vært inne i en av leilighetene der tyveriene skjedde.

På video fra minibank

44-åringen og den 16 år gamle gutten som i går ble fremstilt for varetekt i Bergen tingrett, var begge på overvåkingsvideoen fra minibanken der det stjålne bankkortet ble brukt.

I tillegg skal en av de eldre kvinnene ha plukket ut 16-åringen som mulig gjerningsmann i en fotokonfrontasjon.

Bergen tingrett ville løslate de to, men politiet anket til lagmannsretten.

I dag bestemte dommerne i Gulating at begge må sitte fire uker i varetekt.

Politiadvokat Yvonne Momeni har utstedt ny pågripelsesorde på 16-åringen, som fikk gå etter fengslingsmøtet i går.

44-åringen tilbrakte natten i politiets varetekt i påvente av anken.

Fant ni personer

Til sammen fant politiet ni personer da de gikk til aksjon mot de to familiene på Sotra lørdag:

  • Tre voksne, som alle er siktet i saken.
  • Tre ungdommer i alderen 15-17, som også er siktet.
  • Tre yngre barn, som er overlatt til barnevernet.Fremgangsmåten i de fire tyveriene er omtrent identisk: Tyvene har tatt kontakt med eldre damer og bedt om å få låne penn og papir, slik at de kan legge igjen en beskjed til en navngitt nabo. Mens én person har skrevet på lappen, har andre personer sett sitt snitt til å nappe med seg verdisaker fra de eldre kvinnenes bolig.

— Det er grovt at de går etter eldre. I to tilfeller har det også vært en viss grad av maktbruk inne i bildet, på grensen til ran, sier politiadvokat Yvonne Momeni.

Vurderer nye pågripelser

Ved alle tilfellene har gjerningspersonene operert i grupper på to og tre.

Ifølge politiadvokaten kjenner politiet til at politiet til at omreisende tyvebander av denne typen ofte bevisst bruker unge medhjelpere, fordi de lettere kan unndra seg straffeforfølgning.

Politiet etterforsker nå saken videre, og holder muligheten åpen for at det også kan bli aktuelt å pågripe de fire andre siktede på ny.