Truslene skal ha kommet i Ungarn i sommer. Samboerparet var da på vei til Serbia for å gifte seg, etter at den serbiske mannen hadde blitt nektet oppholdstillatelse i Norge.

Med på turen var foreldrene til Lindås-kvinnen, og samboerparets den gang fem måneder gamle datter.

I Budapest skar det seg fullstendig mellom Lindås-kvinnen (37) og samboeren.

— Han truet med å drepe samboeren og hennes mor, og kidnappe parets felles datter, sier politiadvokat Ivar Abrahamsen i Hordaland politidistrikt.

- Kan gjennomføre truslene

Den dramatiske situasjonen i Budapest løste seg da ungarsk politi kom til stedet. Lindås-kvinnen og hennes foreldre valgte å reise hjem til Norge med babyen.

Samboeren ble derimot satt på toget til Beograd i Serbia, og har ikke sett datteren sin siden.

Lindås-kvinnen kom tilbake til Norge i juli, og anmeldte truslene til politiet. Da 40-åringen torsdag denne uken landet på Gardermoen, ble han umiddelbart pågrepet av norsk politi.

I går bestemte Bergen tingrett at han må sitte varetektsfengslet i fire uker. Dommerne mener fengsling er nødvendig for å hindre at 40-åringen skal kidnappe datteren eller komme med nye trusler.

— Han har gode muligheter til å gjenta de straffbare forholdene overfor de fornærmede, eventuelt også å gjennomføre truslene, heter det i fengslingskjennelsen.

- Veldig glad i barnet sitt

Selv avviser den trusselsiktede 40-åringene alt.

— Han nekter for å ha gjort noe straffbart. Han er veldig glad i barnet sitt, og ønsker å få etablert en samværsavtale med barnet mor. Det var derfor han kom til Norge, sier advokat Knut Harald Braathen.

Mannen har en helt annen versjon av det som skjedde i Budapest enn samboeren og hennes familie.

40-åringen har forklart politiet at han var borte fra hotellet i Budapest for å kjøpe sigaretter og mineralvann, da han uten forvarsel fikk en tekstmelding fra samboeren med beskjed om at hun var på vei tilbake til Norge, og at bryllupet var avlyst.

— For ham var det veldig dramatisk. Han ble fortvilet over at de forsøkte å reise fra ham, uten at han en gang skulle få si farvel til datteren, sier Braathen.

På vegne av 40-åringen har han påkjært fengslingskjennelsen til Gulating lagmannsrett.

Møttes på Kreta

40-åringen er serbisk statsborger, men bosatt på Kreta. Det var der han traff Lindås-kvinnen, som han har en åtte måneder gammel baby sammen med.

Den serbiske mannen bodde noen måneder i Norge, men ble nektet permanent oppholdstillatelse.

Politiet ønsker å holde 40-åringen i varetekt til trusselsaken kommer opp for retten.

Selv om mannen forsikret dommeren om at han ville reise fra Hellas til Norge i forbindelse med en eventuell rettssak, fryktet Bergen tingrett at han ville unndra seg straffeforfølging hvis han ikke ble varefengslet.

FENGSLET: Politiadvokat Ivar Abrahamsen (t.h.) fikk rettens medhold i at det var fare for at en serber (40) ville gjøre alvor av trusler om kidnapping og drap hvis han ikke ble fengslet. T.v. forsvarer Knut Harald Braathen.
Valde, Vegar