Litauiske barn sier de ble lurt til Bergen, og så tvunget til å jobbe som heltidstyver. Nå mener politiet å ha tatt en sentral aktør bak barneslaveriet.

— Barna forklarer blant annet at de ble lokket med jobb og gode penger. Men med en gang de kom til Bergen, var det rett ut for å stjele. De måtte også stjele sin egen mat, de fikk ingen penger og sov i biler om natten, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, jurist i Hordaland politidistrikts spesialgruppe «Exit».

30-åringen ble i kveld varetektsfengslet for fire uker i Bergen tingrett, siktet for grov menneskehandel. Han må sitte de første to ukene i full isolasjon.

30-åringen nekter all skyld, også for tyveriraid politiet mener han har deltatt i etter at han returnerte fra Litauen til Bergen i forrige uke.

Fem menn og to kvinner ble pågrepet av politiet sammen med 30-åringen fredag. De ble alle siktet for grove tyverier.

De første seks tyverisiktede ble alle mandag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, fem timer etter at rettsmøtet startet. Da var retten allerede en time forsinket. De nekter alle straffskyld, og har forklart at de kom til Norge for å søke jobb.

En 19 år gammel kvinne ble også varetektsfengslet for fire uker i et eget rettsmøte. Hun har erkjent å ha stjålet kosmetikk, og godtok fengsling.

17-åring pågrepet En av de varetektsfengslede er en 17 år gammel gutt. Fordi han er mindreårig, har han fått oppnevnt en setteverge fra barnevernsvakten. Gutten nekter for å ha deltatt i tyverier, og hevder turen til Norge var hans egen idé. Både politiet og guttens forsvarer mistenker imidlertid at gutten kan være offer for utnytting.

Fire barnetyver funnet

Før politiet gikk til aksjon fredag var fire litauiske barnetyver, tre jenter på 17 år og en 17 år gammel gutt, identifisert som mulige ofre for menneskehandel i saken. Men politiet tror det bare er toppen av isfjellet.

— Det er ingen grunn til å tro at vi har klart å «spotte» alle barneofrene i denne saken. Vi tror også det kan være flere bakmenn, sier Christoffersen.

- Truet med å etterlate Selv om kamp mot menneskehandel er en hovedsatsing for Exit-gruppen, er politiadvokaten forbløffet over kynismen som ligger bak det barna forteller.

— De forteller at de måtte holde det gående med stjeling fra butikkene åpnet til de stengte. Dersom de ikke gjorde som de fikk beskjed om, ville de bli etterlatt i Norge.

— For et barn kan det nok det være en ganske effektiv trussel å skulle bli etterlatt i et fremmed land.

Fredag formiddag denne uken slo Exit-folkene altså til mot 30-åringen de lenge har mistenkt for å stå bak.

— Vi mener han har hatt en aktiv rolle både i rekruttering, transport og utnyttelse av de fire barna vi så langt har klart å finne frem til. Det er blant annet barnas forklaringer som ligger til grunn for arrestasjonen, sier Christoffersen.

Også en annen litauer er siktet i saken, men han er foreløpig ikke pågrepet.

Pågripelsen av 30-åringen skjedde etter en månedslang, strengt taushetsbelagt etterforskning. Også litauisk politi og svenske tollmyndigheter har vært involvert. Det var blant annet svensk toll som tipset om at den mistenkte 30-åringen var på vei med fergen fra Litauen til Sverige.

Da det viste seg at destinasjonen var Bergen, sto politiet klare. De spanet på 30-åringen i to dager, før store politistyrker slo til i Skogsvågskiftet i Sund kommune fredag. Den menneskehandelsiktede mannen var da ved sammen med flere landsmenn, blant dem én mindreårig: En 17 år gammel gutt.

- Banebrytende Saken startet på seinsommeren i fjor. Exit-gruppen kom over flere tyverisaker der litauiske barn i 16-17-årsalderen var involvert.

— Vi stilte oss rett og slett spørsmålet om disse barna kunne være ofre for menneskehandlere, sier Christoffersen.

Det kan høres ut som et opplagt spørsmål, men ifølge Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM) er dette banebrytende politiarbeid i norsk sammenheng. Denne typen saker har ifølge KOM rett og slett ikke blitt etterforsket som menneskehandel tidligere. Årsak: Menneskehandel har i stor grad handlet om kvinner som salgsvare i prostitusjon.

— Det hadde vært lett å behandle disse tyveri- og naskesakene som nettopp det: Enkeltstående og ikke så veldig alvorlige forhold, sier leder for Exit-gruppen, Are Sangolt.

— Men da vi gikk tungt inn i saken, fant vi at det lå mye mer der. Jeg tror menneskehandel med barn er ett av områdene vi er for lite oppmerksomme på og mangler kunnskap om.

Politiadvokat Christioffersen sier det slik:

— Hva skal man gjøre når en 16 år gammel jente fra Litauen plutselig står utenfor en butikk i Bergen, med 5000 kroner i kosmetikk i en alarmsikker pose? Man bør i hvert fall stille noen spørsmål.

Fra 500,- til 40.000,- Etterforskningen ledet Exit-etterforskerne til mange tyverier som de litauiske barna hadde gjort. Ikke bare i Bergen og omegnskommunene, men også i Sandnes, Stavanger og Tønsberg.

— De var tatt mange steder i landet før vi fattet skikkelig interesse for saken. Det viser jo også hvor viktig det er å utvikle det distriktsovergripende samarbeidet i politiet, sier Christoffersen.

Hvor mye de fire barnetyvene kan ha stjålet for og innbrakt for bakmenn, kan ikke politiet si noe sikkert om.

— Vi vet jo ikke hvor lenge de egentlig har holdt på. Men at det dreier seg om millionverdier, er ikke usannsynlig. En av jentene fikk med seg kosmetikk for 40.000 kroner fra bare ett tyveri, sier Sangolt.