Bergenseren fikk behandling som straff da han i mai ble dømt for en rekke tyverier. I stedet for å havne bak tykke fengselsmurer skulle han få hjelp til å få livet sitt på rett spor igjen.

Men allerede nå er tålmodigheten til behandlingsapparatet brukt opp. Mannen skal ved flere anledninger ha ruset seg på hasj og amfetamin, og har angivelig skulket jobben en rekke ganger. Nå vil Kriminalomsorgen gjøre om den betingede dommen til en ordinær fengselsdom.

— Når det gjentar seg at en ikke holder avtaler eller at en ruser seg, må det få konsekvenser. Det er brudd på forutsetningene for dommen, sier Ingunn Seim, som er koordinator for prosjektet «Narkotikaprogram med domstolskontroll».

En av elleve

Når 42-åringen ikke lenger er en del av behandlingsprogrammet, tror politiet at han vil begå nye lovbrudd. Det tror også dommeren i Bergen tingrett som i går bestemte at han skulle sitte varetektsfengslet for fire uker.

— Jeg mener avgjørelsen er feil fordi det ikke foreligger nye straffbare forhold, sier 42-åringens forsvarer, Øystein Lillevik, som har påkjært kjennelsen til lagmannsretten.

Bergenseren er en av bare elleve nordmenn som har fått behandling som straff i stedet for ordinær fengselsstraff. Ordningen ble innført i Bergen og Oslo den 1. januar i år. Siden den gang er åtte rusmisbrukere dømt til behandling i Bergen tingrett, og tre i Oslo tingrett.

Programmet er forbeholdt narkotikamisbrukere som begår kriminalitet som er knyttet opp til misbruket.

45 har søkt

Responsen har vært stor siden ordningen ble innført. 45 av dem som hittil i år har stått tiltalt i Bergen tingrett, har bedt om å bli vurdert.

— Vi har foretatt 20 personundersøkelser, og har så langt funnet ti personer egnet til å delta i programmet. Nå er vi i gang med 11 nye undersøkelser, opplyser koordinator Ingunn Seim.

En av de åtte som er dømt til behandling i Bergen har allerede fått sin dom omgjort, den gangen på grunn av at han begikk ny kriminalitet.

— Vi forventer at det vil komme enkelte brudd i slike saker. Det ville være naivt å tro noe annet, sier Seim.