Tysklærer Thore Koch hadde nok tenkt det skulle gå på tysk den uken tiendeklassingene hans på Blokkhaugen skole fikk besøk av 16 tyske jevnaldringer. Men det går ikke alltid som lærere vil. Det var mest engelsk å høre da den norsk-tyske delegasjonen tok en rundtur i Bergen i går.

Gamlelæreren er med

— Så blir de god i engelsk, unnskylder Blokkhaug-elev Lotte Løland seg i det hun forklarer noe på engelsk til Julia Hänel og Maria Mantwill. Julia bor hos familien til Lotte den uken besøket varer. Også resten av den tyske elevgjengen er plassert i norske besøkshjem.

I fjor høst var situasjonen omvendt. Da var elevene fra Blokkhaugen på besøk i Eckernförde. Den lille fiskerbyen ligger vel en halvtimes kjøring nordover fra Kiel, og er fødebyen til Thore Koch.

— Det er lettere å drive med utveksling landene imellom når man alt har kontaktene, sier tysklæreren. Og han må sies å ha kontaktene i orden. Med i reisefølget fra Gesamtschule Eckernförde er også hans tidligere lærer Anne Neyer, som nå holder en ny generasjon elever i ørene.

Norske flatskjermfan

Eckernförde-elevene kom til Bergen mandag, og har allerede forelsket seg i den fjellrike byen.

— Veldig vakkert, synes Tristan Kennedy om naturen som omkranser byen. Han har også merket seg noen andre lokale særegenheter, men de gjelder det norske medielandskapet.

— TV-en er veldig viktig i norske hjem. I alle hus er det en stor flatskjerm og playstasjon, bemerker Tristan.

Aldersgrensene på mange utesteder og for kjøp av alkohol er 16 år i Tyskland. Tristan mener bestemt han og kameratene er mer trente partyløver enn sine norske kullinger. Den uttalelsen resulterer bare i kollektivt løftede øyenbryn fra Blokkhaug-jentene.

Den tyske ungdomsskoleeleven slipper ikke fri før han har sagt noe fornuftig om forskjellene på norsk og tysk skole.

— Dere har en mer utadvendt og praktisk skole. Hos oss er det mer teori, mener Tristan. Klassevenninnene Julia og Maria mener det er flere likheter enn forskjeller på norsk og tysk ungdom. Der er de på linje med Lotte, som husker tilbake til sitt tysklandsbesøk i fjor høst. Det var ikke så fremmedartet.

— Foreldrene går på jobb, de kommer hjem. Familiene spiser middag sammen. Akkurat som her, oppsummerer hun enkelt.

Skitur med akebrett på lur

Byråd Hans Carl Tveit var kanskje den som fikk luftet skoletysken sin mest under gårsdagen. Han tok imot elever og lærere i bystyresalen, og ga en guidet tur på ganske så kompetent tysk i det gamle rådhuset.

Ikke så mange av Blokkhaug-elevene hadde vært i bystyresalen før, så det ble folkeopplysning for begge nasjonalitetene da byråden fremførte kortversjonen av historien til det gamle rådhuset.

Dagen i går brukte elevene ellers på et besøk på TV 2 på Nøstet og å bli bedre kjent i byens butikker.

De to siste dagene blir det hyttekos på Kvamskogen. Lærer Koch har meldt seg som skiinstruktør. For å være på den sikre siden tar elevene også med et anselig antall akebrett til fjells.

Valde, Vegar
Valde, Vegar
Valde, Vegar