— Mange har veldig lyst å «sitte» her. En gang fikk jeg forslag om å innrede en celle med senger. De ville ha bed & breakfast, smiler Anita Ingebrigtsen.

Sammen med mannen Per Ivar Ingebrigtsen driver hun Fengselet mat og vinkjellar i historiske omgivelser på Leirvik.

Da Bergens Tidende var på besøk fredag, la ekteparet siste hånd på verket før pubåpning i fengselskorridoren samme kveld.

Vertskapet er opptatt av ta godt vare på sine «innsatte». Det er en lang tradisjon i bygningen som har huset alt fra tyver, tiggere og løsgjengere til kvinner som fikk barn utenfor ekteskap.

Fanger søkte seg til Stord

Distriktsfengselet på Leirvik ble bygget i 1861-63. Siste fangevokteren i fengselet var Bertinus Larsen, eller «Tinusen» som han ble kalt.

— Fanger fra resten av Norge søkte seg hit for å sone fordi maten var så god. På 50-tallet ble fengselet omtalt som hotell Tinus i Dagbladet, forteller Anita Ingebrigtsen engasjert.

Hun viser rundt i det gamle distriktsfengselet som stengte dørene i 1963.

I kjelleren under buete takhvelvinger ligger restaurant med plass til over 50 gjester. Steingolvet er autentisk og veggene er effektfullt restaurert med blanding av synlig teglstein og kalkete felt.

— Her byr vi på vann og brød, smiler Anita.

På menyen står gourmetretter, men hestekjøttet er tatt av.

— Vi tappet hele slakteri-Norge for hestekjøtt. De måtte melde pass på grunn av ustabile leveranser, sier vertinnen.

Fikk nynorsk pris

Sammen med ektemannen og hans foreldre, har hun nedlagt utallige dugnadstimer for å få Fengselet til å gå rundt.

— Idealisme bærer dette prosjektet. Hvis du ikke jobber 12-14 timers dager, går det ikke rundt. Du må være villig til å ofre mye, sier 37-åringen som også er mor til to barn på syv og ni år.

Denne uken fikk Fengselet mat og vinkjellar Stord kommune sin målpris for bruk av nynorsk i menyer og markedsføring.

— Vi satte stor pris på den verdsettelsen. Som ordføreren vår sier: Stord er den største nynorskkommunen i verden. Det ville vært unaturlig å bruke noe annet, sier Anita Ingebrigtsen på klingende østlandsk.

Det var kjærligheten som brakte henne fra Oslo til Stord. Erfaring fra utelivsbransjen var god å ha, da hun og ektemannen skulle i gang med det vågale restaurant-prosjektet på Leirvik.

Fengselet hadde stått tomt siden nedleggelsen på 60-tallet, og var truet av riving. Bygget ble reddet i siste liten, rustet opp og brukt til kunstutstillinger og andre kulturelle aktiviteter. Familien Ingebrigtsen åpnet opp restaurant i 2000, og nå blir det enda mer liv bak stålgitteret med nyåpnet pub.

BAK LÅS OG SLÅ: Restaurantgjestene kaller Anita Ingebrigtsen for «Big mama». Ikke fordi hun er stor, men fordi hun får dem til å føle seg så hjemme. I det gamle fengselet på Leirvik har restaurant- og pubgjester blitt de nye fengselsfuglene.

Anita Ingebrigtsen er en av ildsjelene bak Fengselet mat- og vinkjellar på Stord. Den spesielle restauranten fikk nylig Målprisen på Stord for bruk av nynorsk i markedsføring og meny. De satser også stort med å utvide tilbudet med pub inni de gamle fengselscellene.
LENA VERMEDAL