— Vi snakker om fem fulle vogntoglass. Det blir en temmelig stor mengde drikkevarer. Jeg kjenner ikke til at tilsvarende saker i vårt distrikt fra tidligere, sier politiadvokat Jan Grahl-Madsen.

Politiet tror alkoholen er kjøpt på lovlig vis i Tyskland. Deretter er den fraktet gjennom Danmark og Sverige, og til slutt over fjellet til Bergen. Smuglingen skal ha skjedd i perioden august 2003 til januar 2004, da traileren ble stoppet av politiet på Voss.

Gjemt bak toalettpapir

Gjemt bak paller med toalettpapir fant politiet 11.232 bokser øl og 540 liter vin. Smuglingen ble avslørt etter at politiet fikk inn et anonymt tips om at alkoholen var på vei. Sjåføren ble varetektsfengslet og siktet for brudd på alkoholloven. Noen dager senere beslagla politiet en mindre mengde flasker og bokser i uthuset til en mann i bergensdistriktet. Også han ble siktet. Resten av alkoholen, over 70.000 liter øl og nesten 13.000 liter vin, er ikke funnet.

— Vi tror at dette er omsatt på Vestlandet, men vi vet ikke hvem som har kjøpt varene. Det er uansett snakk om så store mengder at de tiltalte ikke kan ha konsumert alt selv, sier Jan Grahl-Madsen.

Politiet har kommet frem til omfanget av smuglingen blant annet ved å regne ut hvor mange paller det er plass til inne i traileren.

Nekter å gi opplysninger

— Vi har opplysninger som tilsier at vogntoget har vært fullastet på alle fem turene, sier Grahl-Madsen.

— Er det ikke merkelig at politiet ikke har klart å spore opp resten av varene?

— Det kan du si. Vi har forsøkt å finne ut av dette, men to av de tiltalte har nektet å gi opplysninger. Det har gjort saken vanskeligere, sier politiadvokaten.

Det er bare sjåføren som har fraktet alkoholen til Norge har erkjent forholdene han er tiltalt for. De to siste mennene, som ifølge politiet har finansiert smuglingen, nekter enhver befatning med saken.

— Min klient nekter straffskyld, sier advokat Fredrik Verling, som representerer mannen som eier uthuset der politiet fant alkohol.

Advokaten har ikke sett tiltalen og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Saken skal behandles i Voss tingrett i løpet av høsten.