00:05. Kebabkiosken.

Det er en rolig start på kvelden hos Kebabhuset i Christies gate. Daglig leder Awdi Omar Husein (41) skuer ut i regnværet.

— Av og til er det relativt stille her, mens andre ganger kan det være kø ut døren og langt ned i gaten, forteller Hussein.

RONALD E. HOLE

En venninnegjeng på tre bestiller rullekebab og slår seg ned rundt bordet.— Dette er vår faste kebab, som vi spiser hver gang vi er ute, forklarer de tre studinene, som kommer fra konsert.

Husein nikker bekreftende.

— Ja, de er stamgjester. Jeg kjenner dem igjen.

00:11. Politiet.

Innsatsleder Erik Sveaass (52) og politiførstebetjent Hans Sigurd Morstøl (32) setter den uniformerte Mercedes SUV-en (kallenavn «Sierra 05») i marsj retning Bergen sentrum. De har åtte timer igjen av helgens travleste nattevakt. Sveaass bruker politiblikket han har finpusset gjennom 29 år i etaten, hvorav 20 av dem på gaten.

BJØRN ERIK LARSEN

— På denne første turen prøver jeg å danne meg et bilde av stemningen i sentrum. Min funksjon som innsatsleder er å ha overblikket over de ressursene som er tilgjengelige, og sette disse inn der det trengs, sier han, før han brått stanser bilen midt på Torgallmenningen.- Hallo! Hei hei! Kan du helle ut alkoholen slik at jeg ser det, er du snill.

Den unge, festkledde kvinnen tømmer lydig ut innholdet i ølboksen hun holder i hånden, og får et «Takk skal du ha» i retur.

Foreløpig er det relativt få mennesker i øvre del av sentrum.

00:15 . Politiet.

En mann i 20-årene tar kontakt. Han peker mot en ung kvinne som sitter på bakken med blikket festet i asfalten.

— Vi får høre hva det går i, sier Sveaass, og går ut.

Han ber kvinnen reise seg opp. Hun forsikrer ham om at hun har det fint. Innsatslederen er ikke overbevist, men lar kameratene følge henne videre i bergensnatten.

00:20 Dørvakten.

Det er fremdeles stille på utestedet Feliz, men fra minutt til minutt fylles de beige sofaradene opp.

— Sånn plutselig blir det stappfullt, forsikrer ordensvakt Marie (21). Hun sirkulerer rundt i lokalet. Stopper innimellom opp og lar beinet hvile fra høyre fot til venstre fot.

— Det er viktig å bli kjent med kveldens klientell tidlig. Slik kan vi holde bedre oversikt gjennom hele kvelden. Man kan noen ganger se tidlig hvem som kan komme til å skape problemer, forteller hun.

feliz11.jpg
ODD MEHUS

I to år har hun arbeidet som ordensvakt i sentrum. Hun har blitt kalt bitch, hun har fått slag mot ansiktet og mange har truet med å få henne sparket. Fordi mange ordensvakter opplever trusler, ønsker hun ikke å gå ut med sitt etternavn. Det kan være en tøff jobb, men hun stortrives.— Det gir meg mye å se at folk har det kjekt ute. Samtidig liker jeg å være til hjelp når det oppstår konflikter eller når noen har skadet seg, forteller hun. Drømmen er å kanskje bli politi.

00:25. Politiet.

Dørvakten på Fotballpuben vinker etter oppmerksomhet. To menn på henholdsvis 18 og 22 år skal ha forsøkt å komme seg inn med samme legitimasjon, uten hell.

— Jeg har ikke gjort noe galt. Dørvaktene vil ikke høre på meg. Vi var ikke klar over at det var 20-årsgrense her, sier 18-åringen.

Innsatsleder Sveaass lar seg ikke lure. Han har hørt det før.

— Ikke gjør dette én gang til, dere får ikke komme tilbake til Fotballpuben i kveld.

Mennene nikker. Den ene av dem drister seg til et siste spørsmål.

— Vi kan komme tilbake neste lørdag, sant.

— Ja, for all del, svarer Sveaass, og setter seg inn i bilen igjen.

00:28. Dørvakten.

Marie står vakt i døren.

— Det er dessverre 24-årsgrense her. To jenter tripper utålmodig og vil inn. Det drypper fra paraplyene deres.

— Kommer vi ikke inn? Seriøst?

— Nei, det er dessverre 24-årsgrense, forklarer Marie.

— Helt alvorlig? Kødder du? Seriøst? Hallo? Mener du det?

— Ja, det er dessverre 24 år.

Jentene snur seg irritert og går videre.

Marie forklarer at en av de viktigste egenskapene som ordensvakt er å være myndig.

— Du må beholde roen og være trygg på deg selv og jobben du gjør, forteller hun.

00:31. Ambulansen.

EIRIK BREKKE

Utenfor raser stormen «Berit», men inne på ambulansestasjonen er det stille.— ­Det er uvanlig rolig. I går natt på denne tiden hadde vi vært ute på ti-tolv turer allerede, bemerker ambulansesjåfør Per Terje Engedal (40). Han strekker ut beina i den svarte skinnsofaen i Nygårdsgaten 89.

— Er det været som legger demper på festen? undrer makker Gitte Lambrecht (36). Sammen utgjør de temaet på akuttbil 411.

De vet at bare et pip fra sambandstelefonen, så endres alt.

— På én vakt i fjor hadde vi 28 turer fordelt på tre biler. Alt var alkoholrelatert, forteller Engedal.

Rus, psykiatri, vold, hjertestopp, fødsler og ulykker. Det er gul, grønn og rød respons som sorterer hvor hvor livstruende situasjonen er.

— I helgene er det mye rus, sier han.

— Og psykiatri, skyter makkeren inn. Hun skulle gjerne sett at psykiatriambulansen kjørte lengre enn til 21 i helgene.

00:35. Politiet.

BJØRN ERIK LARSEN

— Det er full slåsskamp her! En bussjåfør påkaller patruljebilens oppmerksomhet ved kjøpesenteret Xhibition i Olav Kyrres gate. På bakken ved det ene busstoppet ligger fire-fem unge menn i full slåsskamp. Rundt dem står det en større folkemengde. Det deles ut flere slag og spark. Situasjonen er uoversiktlig, men politiet klarer å skille møljen ganske raskt.- De sto og klasket på tjommiene mine, sier én av kamphanene, tydelig beruset, når Sveaass spør hva som har skjedd.

En mann i 18-19-årsalderen oppsøker innsatslederen med en blodig og hoven leppe. Han gråter.

— Jeg gjorde ingenting, jeg skjønner ikke hva jeg har gjort mot dem, hikster den unge mannen.

— Du var på feil sted til feil tid, trøster Sveaass, og prøver å få ham til å fortelle hva som har skjedd.

Gråtkvalt forteller gutten at han ble slått med en paraply idet han gikk av bussen. 24 ungdommer fra Åsane gikk av samtidig med en gjeng østeuropeiske ungdommer. Alle har hver sin versjon av hva som har skjedd.

Fire unge menn blir etter hvert innbrakt i arresten for å ha deltatt i slåsskamp på offentlig sted. Én av dem hadde i utgangspunktet status som fornærmet, men klarer å snakke på seg håndjern. Flere får pålegg om å forlate sentrum.

— Utfordringen vår her er å finne ut hva som har skjedd. Hvem er gjerningsmann, hvem er fornærmet? Var alle like gode? Her havner vi nok på at noen av dem får et forelegg for å ha inngått i slåsskamp, sier Sveaass.

00:40: Kebabkiosken.

Husein tar i mot bestilling på to rullekebaber.

— Det er det vi selger aller mest av, sier han.

I løpet av en lørdagsnatt kan han selge kebab for mellom åtte og tolv tusen kroner.

00.45. Dørvakten.

— Kan dere gå ut av køen hvis dere ikke skal inn?

Marie har fått problemer med to menn som kan se ut som de er i slutten av 20-årene. De insisterer på å få komme inn, til tross for at en av dem mangler legitimasjon. De peker på penskoene sine. De har skjorte og slips. Er de ikke fine nok?

Feliz34.jpg
ODD MEHUS

— Vi har legitimasjonsplikt, forklarer Marie nok en gang.- Herregud, jeg skal jo meg gifte meg. Jeg skal gifte meg i juni neste år og jeg er langt over tretti. Jeg kan betale. Jeg betaler alt. Jeg lover deg, sier han ene og slår oppgitt ut med armene.

— Jeg beklager, men jeg kan ikke slippe dere inn. Nå må du gå ut av køen, sier Marie bestemt.

— Jammen, kan du ikke bare sjekke personnummeret mitt da?

Mannen gir seg ikke og blir stående like bortenfor køen og surmule. Med jevne mellomrom kommer han bort og spør om han ikke kan få komme inn likevel.

00:47 . Ambulansen.

Engedal går ut på kjøkkenet blander seg en spesialcocktail med cola og kaffe.

— Jeg har tro på at det gir dobbel virkning, flirer han.

ambulanse18.jpg
EIRIK BREKKE

Den første av tre 12-timers nattevakter på rad er i gang. De jobber fra 19 til 07.— Det er knallhardt. Men det går, sier Engedal. Han har kjørt ambulansebil siden 1988, kun avbrutt av en sykepleierutdannelse og noen år i Brannvesenet.

Han har mottatt karatespark i magen og sett kolleger blitt skallet ned. Men jobben gir mer enn den tar.

— Det er klart, av og til frister det å sitte i Nordsjøen og dele ut Paracet. Men denne jobben gir et kick du vanskelig finner i andre jobber, sier han.

00:57 . Ambulansen.

Akuttbil 411 blir kalt opp av AMK-sentralen. «Rød respons til Ovenpå i Skostredet».

Meldingen over sambandet er knapp og forteller om en beruset, bevisstløs person. Sekunder etter sitter Engedal og Lambrecht i Akuttbil A1. Han setter på blålysene gir bånn gass med store Mercedesen.

«411 svarer, vi setter kursen mot Vågsallmenningen», svarer Engedal idet han svinger forbi Busstasjonen. Trege biler må tvinges vekk med varselssirenen.

01:04. Kebabkiosken.

— Det var ikke dette jeg bestilte. Jeg skulle ikke ha dressing på, erklærer en lettere irritert kunde.

_mg_5539 - 2011-11-27 at 01-52-14.jpg
RONALD E. HOLE

Husein beholder roen.— Okay, greit, du skal få en ny.

— Det er viktig å behandle kundene med respekt, selv om de beruset. Det hender at folk glemmer hva de har bestilt og plutselig skal ha noe helt annet. Da er det viktig å være fleksibel og tilby dem det de vil ha. Man må være fleksibel i dette yrket, sier Husein idet mannen forlater lokalet.

01:14. Politiet.

Innsatslederen svinger innom arrestmottaket for å samle trådene etter slåsskampen. Den unge mannen som snakket seg inn i majen skal fremstilles for vaktsjef. Han mistet brillene sine i basketaket i Olav Kyrres gate.

Med minus fire i styrke på begge øynene byr det på utfordringer. Det hjelper heller ikke på at han er tydelig beruset.

— Eg ser ingenting, prøver han seg, når en av tjenestemennene nok en gang forsøker å forklare hvorfor han ble innbrakt.

Innsatslederen nikker anerkjennende.

— Han er ikke den første som prater seg inn i politiets varetekt. Han vil få én sjanse til, så får vi se om han griper den. Hvis det er fullt i arresten, så kan det ende opp med at han får dra hjem, sier Sveaass.

01:15 . Ambulansen.

Idet ambulansen svinger ut fra akuttinngangen på Legevakten, kommer kveldens andre utrykning på sambandet:

«AMK kaller 411 for rød respons til Torget.»

— 411 svarer, vi kjører og er på vei.

— Felix. Bevisstløs kvinne, tilstand uklar, utdyper sentralen.

01:19. Kebabkiosken.

Husein koster gulvet i et rolig øyeblikk.

_mg_5474 - 2011-11-27 at 01-10-25.jpg
RONALD E. HOLE

— Folk er fæle til å søle av og til.To tenåringsgutter forlater kiosken, gode og mette etter å ha satt to rullekebab til livs hver.

— Dette er et av de bedre kebabstedene i byen. Maten smaker ferskere og bedre enn andre steder. Også er det veldig god dressing her, sier den ene gutten på vei ut døren.

Tydelig stolt over rosen, forklarer Husein hva som er nøkkelen til Kebabhusets suksess:

— Vi lager all dressingen vår selv. Den hemmelige ingrediensen vår er solo!, røper han og ler.

01:19 . Ambulansen.

ambulanse15.jpg
EIRIK BREKKE
ambulanse12.jpg
EIRIK BREKKE
ambulanse13.jpg
EIRIK BREKKE

Utenfor utestedet Felix ligger en kvinne i 30-årene bevisstløs på to stoler. En ung mann må dras til side, mens en jente usammenhengende forsøker å forklare hva som har skjedd. Engedal sjekker raskt pust og puls.— Hei, hvordan går det med deg? spør han, uten å få svar.

Han ser, lytter og kjenner. Teller hvor mange ganger hun puster. Kjenner på huden hennes. Åpner øynene forsiktig og kikker med den lille lommelykten. De løfter henne over på ambulansebåren.

Regnet høljer ned mens Rihannas «I hate the way you lie» dundrer fra høyttalerne. En mengde gjester har allerede begynt å samle seg under varmelampene utenfor Felix. Med bekymrede ansikter følger de med på det som skjer. Festen har tatt en brå vending.

Plutselig kommer kvinnen til bevissthet. Engedal spør hva hun har tatt.

— Ingenting, benekter hun.

— Jeg ser det på deg, fortell meg hva du har tatt, presser han.

Nølende innrømmer hun at det er GBL. Kvinnen reiser seg ustø opp. Trenger ikke mer hjelp, påstår hun.

Engedal er ikke overbevist, men lar en mann som presenterer seg som kjæresten ta hånd om henne.

— Det er ikke utenkelig at vi får se mer til henne i natt, sukker den erfarne ambulansesjåføren tilbake i bilen.

01:30. Politiet.

En mann i 40-årene påkaller vår oppmerksomhet ved Fisketorget. Han ber om å bli kjørt til Fotballpuben, men innser raskt at dette ikke er en drosje, og at innsatsleder Sveaass slett ikke er drosjesjåfør.

— Det ble litt feil, dette her, sier han, og får et «Ikke noe problem, god tur videre» i retur.

01:35 . Ambulansen.

Utenfor Torget Music pub sitter en ung mann på en stol og blør fra nesen. Engedal går bort for å hjelpe. En tilskuer forteller at mannen har snublet og falt etter å ha mottatt flere slag.

— Jeg trenger ikke hjelp, sier mannen når han tilbys skyss til Legevakten.

— Han ønsker verken kontakt med politi eller ambulanse, så da får vi bare dra, konkluderer Engedal og setter seg i Mercedesen.

— Volden har økt enormt de siste årene. Jeg har fått en del juling selv. Før var vi fredet, men sånn er det ikke lenger.

Men han er aldri redd. Erfaringen gjør at han merker når det kan bli farlig. Magefølelsen er blitt velutviklet med årene.

01:37. Politiet.

Utenfor Fotballpuben står det en mann og blør fra nesen. Han vifter med hånden.

— Ikke noe problem her, nesen min er ikke brukket. Jeg trenger ikke hjelp, sier den litauiske mannen på gebrokkent engelsk når Sveaass tilbyr ham skyss til Legevakten.

— Hva har skjedd med nesen din?

politiet_stills_bel6.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

— That's a fucking good question. I don't know, I don't remember, sier mannen, som tydeligvis ikke ønsker å ha noe som helst med politiet å gjøre.Den erfarne innsatslederen kommer ikke noen vei, og setter seg inn i bilen igjen etter å ha meldt inn navnet på litaueren til operasjonssentralen.

— Det er ikke godt å si hva som har skjedd her. Men jeg er ikke overrasket over at han ikke vil si noe.

01:39. Kebabkiosken.

To jenter sitter rundt et bord og spiser. Husein småsnakker litt med dem.

— God kebab?

— Ja, nydelig, svarer de to jentene.

— Vi pleier å dra hit fordi det er en trivelig atmosfære her. Andre steder kan det være litt mer bråk. Det er ganske utrivelig, forklarer de.

01:41. Kebabkiosken.

RONALD E. HOLE

Nå begynner antall gjester å ta seg opp. For første gang i kveld er det tendenser til kødannelse foran kassen til Husein.— To rullekebab, kylling og biff!

Han roper ut bestillinger til sine to medarbeidere, samtidig som de tre prater med hverandre om mer hverdagslige ting.

— Det tar 50 sekunder å lage en vanlig kebab, men fire-fem minutter hvis den skal være med biff, forklarer Husein.

01:47 . Ambulansen.

EIRIK BREKKE

Engedal blir tilkalt over gaten til Fisketorget. En kvinne i 40-årene hevder å ha blitt bitt av en annen dame.— Jeg er blitt bitt av en bitch, roper hun oppskaket.

En liten bloddråpe pipler frem på pekefingeren hennes. Hun spør om hun kan bli med i ambulansen, men blir bestemt avvist.

— Dette går fint med litt plaster, fortsatt god natt.

— Kvinner som slår er tabu. Jeg har plukket opp menn som er blitt grisebanket av konen, men som har all verdens unnskyldninger for hvorfor hun gjorde det. Menn som blir slått er ikke mye annerledes enn damer, fastslår Engedal.

01:41. Utestedet.

Gulvet på Feliz vibrerer i bass. Mens Marie patruljerer VIP-området kommer en jentegjeng med rask gange opp mot en jente i 20-årene som står og danser for seg selv til høyre i lokalet. Den fremste av jentene skubber til henne. Roper noe. Det er vanskelig å høre hva.

Feliz30.jpg
ODD MEHUS

— Gå vekk, svarer jenten og snur seg raskt bort. Hun fortsetter å danse som om ingenting har skjeddJentene hisser seg opp. Den ene av dem løfter fingeren og stikker den opp i ansiktet på jenten. De andre venninnene drar henne raskt bort og forlater dansegulvet.

Marie har fått melding om jentebråk, men situasjonen ser nå ut til å være under kontroll.

01:50. Politiet.

Nygårdsparken. Flomlyset fra politibilen treffer 10 skikkelser som står inntil et gjerde, under noen busker.

Sveaass drar kjensel på en ung mann i hvit jakke.

— Du, her?! Hva gjør du her, spør han med myndig stemme.

politiet_stills_bel7.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

— Jeg er bare med mamma, svarer mannen i den hvite jakken.- Er ikke dette litt for dumt?

— Jeg har ingen nyskutte skudd, bare se.

Han blotter underarmene

— Jeg er her med min mor, sier han videre, og peker mot en kvinne med mørkt hår som står litt lenger bort.

— Men dette går ikke. Kan du ta vare på moren din og få henne hjem?

— Jeg skal ta vare på henne. Hun har ikke tatt noe, hun heller. Jeg skal få henne hjem, jeg lover.

De to begynner å gå mot sentrum igjen. Sveaass kjenner godt til dem fra før. Senest for to dager siden ble den mørkhårede kvinnen knivstukket av en bekjent, med sønnen som vitne.

— Skjebner, sier jeg bare.

— Moren frekventerer parken og er sugen på rus. Jeg tror sønnen holder seg unna pulver, og det er gledelig. Men erfaringsmessig så har han dårlige odds, sier Sveeaass, og svinger bilen ned Strømgaten og mot Bystasjonen.

01:55. Politiet.

En kvinne har meldt inn et innbrudd i en kjeller på Minde. «Sierra 05» svarer, og setter kursen ut av byen.

— Har dere sikkerhetsbeltene på der bak, spør Sveaass, før han trår gasspedalen helt i bånn.

politiet_stills_bel8.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

Kveldens første utrykning er et faktum. Noen minutter seinere, utenfor Espira barnehage i Grønnestølsbakken. En mann i begynnelsen av 20-årene sitter på en benk og tar seg en røyk. Mannen er blitt utpekt som mulig innbruddstyv, men nekter for at han har hatt noe med det å gjøre.— É e fra Sunnmøre, og har aldri vært i Bergen før. Hvorfor skulle jeg bryte meg inn i kjellerne til folk? Jeg sitter bare her og snakker med kjæresten min på telefonen.

— Da får du ha lykke til med damen i Ålesund. Takk for hjelpen, sier Sveaass etter en kort utspørring.

Politiet har ingen holdepunkter for at det var sunnmøringen som hadde brutt seg inn, og «Sierra 05» setter kursen mot sentrum igjen med uforrettet sak.

02:00. Utestedet.

Ordensvakt Marie er blitt kalt tilbake til døren. Her diskuterer hun og kollega Simen Gunnerud om de skal slippe inn en mann som er tydelig ruset. En svær brystkasse buler ut gjennom en oppkneppet skjorte. Han vil inn, men får ikke lov.

Feliz34.jpg
ODD MEHUS

— Se på de store pupillene, sier vaktleder Gunnerud.De velger å la mannen bli ute. De mistenker at han har tatt noe. Arbeidet i døren er viktig, for å unngå problemer inne senere.

— Du ser det på blikket når det dreier seg om stoff, det er sånn hardt og stirrende, forklarer Marie.

02:05 . Ambulansen.

Tilbake på stasjonen. Engedal spiser risengrynsgrøt. Han spiser hurtig. Neste alarm kan komme når som helst. En ambulansearbeider vet aldri når han kan få tid til neste måltid.

— Du lærer deg å spise grådig fort. Det kan gå seks timer mellom hver gang vi rekker å spise.

02:12. Utestedet.

Marie kontrollerer dametoalettet.

— Hei, det er vakten her. Er det noen der inne?

Hun legger to fingre forsiktig på døren og banker kort. Hun får ikke svar.

Feliz40.jpg
ODD MEHUS

Hun går videre til neste bås.— Hei, er det noen her inne?

— Jada, jeg er her, svarer en lys stemme.

— Flott, svarer Marie og går tilbake til første bås.

— Halloooo. Er det noen der inne eller?

Omsider kommer et ja.

— Alt vel?

— Jada, alt fint.

Toalettet er klarert.

02:14. Kebabkiosken.

RONALD E. HOLE

Nå er det 11 personer i lokalet. Folk sitter på bordene, mens en jente har benket seg ned på fryseboksen.Tre kebaber lages samtidig. Husein står i kassen, Latif tar seg av steking og dandering av kjøtt, mens Ibrahim trakterer grønnsakene. Produksjonen går som på et samlebånd.

— På det meste klarer vi å lage ti kebaber i minuttet, sier Husein.

02:21. Utestedet.

Fylla har skylda. En mann i 30-årene får beskjed om at det er på tide å gå hjem fra Feliz. Marie hjelper ham opp trappene. Han subber beina etter seg.

— Jeg ser det i øynene hans at han har drukket for mye, men han sier han er enig, så da er det jo greit. Vi er begge enig om at det nå er på tide for ham å dra hjem, sier hun.

02:23. Utestedet.

Feliz koker. Lys kastes frem og tilbake mellom selvklebende kropper på dansegulvet. I et hjørne sitter en jente og en gutt og diskuterer. Plutselig reiser gutten seg, bøyer seg bakover, tar kraft og dytter til jenten så hardt at hun går rett i gulvet. Jenta krøker seg sammen og tar seg til hodet.

Marie er på stedet.

— Går det bra med hodet ditt?

— Som om du bryr deg, svarer jenten surt.

Feliz27.jpg
ODD MEHUS

— Jeg gjør det, sier hun og hjelper henne opp. Hun har ti centimeter høye heler, men mangler en. Marie leter under sofaen.- Til høyre, sier hun raskt over radioen. Det er signalord for hvor hun befinner seg i lokalet.

Kollega Bendik Hermanensen kommer løpende og tar tak i gutten og fører ham opp og ut.

Nå skal ha forklare seg, men gutten er forbanna og går rett ut på Øvre Ole Bulls plass.

— Det er glad i hverandre altså. De er samboere, men det var en annen mann som flørtet med henne tidligere på kvelden. Det trigget det, men de er glad i hverandre, forklarer en fyr som forteller at han har kjent paret i noen timer.

— Det er ikke greit å oppføre seg sånn uansett, sier kollega Bendik bestemt.

02:25. Kebabkiosken.

Så langt har det vært 60-70 mennesker innom Kebabhuset. Awdi Husein ser ut i regnet.

— Det regner fælt. Kanskje det ikke kommer så mange i natt? Kanskje de bare løper rett hjem, spekulerer han.

02:30 . Ambulansen.

EIRIK BREKKE

Akuttbil 411 blir kalt opp. «Rød respons til Nygaten. Mann blør fra hodet.»En rask kjøretur etter er de fremme. En pent dresskledd mann i 60-årene sitter i et busskur. Skjortekragen er rødfarget av blod. Han forklarer seg usammenhengende til politiet. Engedal sjekker kuttet i hodet, og gir ham et papirtørkle han kan presse mot såret i bakhodet.

– Jeg tror han har falt og skadet seg, sier Engedal mens han starter bilen.

— Et lite rift i hodet bare. Mannen er godt beruset. Vi kjører rusakutten. Over.

Minutter senere svinger bilen inn akuttinngangen ved Bergen Legevakt. Venterommet er kaotisk. Høye, berusede stemmer. En ung mann blør fra nesen. En jente uten sko og med opprevne strømpebukser sjangler rundt. Noen halter, de høye hælene krever mange ofre i julebordssesongen.

Inne på legevakten bryter Engedals pasient sammen. Gråtende forteller han om kveldens begivenheter. Engedal sitter på huk foran og lytter, mens han stryker den fortvilte mannen forsiktig på skulderen.

— Dere må ikke ringe foreldrene mine, de er 87 og 93 år gamle, gråter mannen.

— Selvsagt skal vi ikke det. Dette går så bra så.

Han takker og vinker farvel med et blodig håndkle når Engedal og makkeren forlater Legevakten.

— Vi kommer veldig tett på folk. Det er ikke som med pasienter på et sykehus, menneskene vi møter er ekstra sårbare og uforutsigbare, sier han.

02:30. Politiet.

Bergen sentrum. Nok en sjekkerunde, den fjerde for kvelden. Sveaass har tatt frem politiblikket igjen. Han kommenterer at det dårlige været ser ut til å ha lagt en demper på festlighetene.

— Bortsett fra denne fotballgjengen fra Åsane, så har det egentlig vært greit i kveld. Publikum har sømmet seg bra. Det er koselig.

02:35. Politiet.

Kosen varer ikke lenge.

Skjermbilde.JPG
BJØRN ERIK LARSEN

«Vi trenger en ledig uniformert bil som kan komme kjapt», meldes det kort og kontant over sambandet. En sivil politipatrulje ber om hjelp. Flere ungdommer har barket sammen på utestedet Ovenpå, og tatt kampen videre ut på gateplan. Situasjonen er amper og uoversiktlig når Sierra 05 ankommer stedet. Sveaass blir sittende i bilen, mens makkeren går ut. Åtte polititjenestemenn omringer raskt den store folkemengden.— Vi dominerer området nå. Nå handler det om å avdramatisere situasjonen og få fatt i vitner.

En ung mann blir ført inn i en ventende patruljebil. Han er mistenkt for å ha slått en annen ung mann som blør fra hodet. En av de involverte var også sentral i slagsmålet i Olav Kyrres gate fra tidligere i kveld, viser det seg.

02:40. Politiet.

Sveaass blir oppmerksom på en ustødig kvinne ved Torgallmenningen.

— Oioioi, ikke fall nå! Snakker du til henne så hun ikke faller og slår bakhodet i asfalten, sier han til makker Morstøl, som ruller ned vinduet.

Kvinnen sier at hun er på vei hjemover, men at hun har slått seg.

— Eg har nettopp ramlet på Den blå steinen, og har vondt i ræven. Det må da være lov til å danse i regnet, hva annet kan man gjøre?

Hun tar seg sammen i noen sekunder mens hun går mot Nygårdshøyden. Etter noen mer eller mindre stødige skritt kommer det ett og annet feilskjær. Men hun klarer å holde seg på beina.

— Nå er vi inne i døgnets farligste time, kommenterer innsatsleder Sveaass, og setter bilen i gir.

02:42. Utestedet.

Feliz36.jpg
Odd Mehus /Odd Mehus
Feliz39.jpg
ODD MEHUS

Siste låt banker ut av høytalerne på Feliz. Lyskasternes neonfarger fader ut i hvitt. Det kommer et sukk etter mer. Marie er kveldens feststopper og går fra bord til bord for å be folk om å fortsette festen hjemme. Gulvet er farget i glasskår.— Har du fått jakken din, er det fint om du venter på de andre ute, sier Marie til en jente som står henslengt inntil veggen hvor alle skal hente jakkene sine samtidig. Her kan det bli bråk, men det ser ut til å gå bra i kveld.

02:45. Kebabkiosken.

Huseins frykt viser seg å være ubegrunnet. Ved få sekunders mellomrom kommer en ny person løpende inn fra det pøsende regnet. Til sammen er det over 30 stykker i det vesle lokalet nå, og køen begynner utenfor døren.

02:54. Kebabkiosken.

RONALD E. HOLE

Lokalet er stappfullt av sultne og berusede bygåere. De tre mennene bak disken har sluttet å snakke med hverandre. Nå bare handler de. I gjentatte bevegelser kastes nye lefser inn i ovnen, kjøtt stekes og grønnsaker danderes. De eneste ordene som uttales på denne siden av disken kommer fra Husein:— Kyllingkebab, rullekebab med biff, pizza, hamburger!

03:01. Kebabkiosken.

Kebabene rulles fortsatt ut på samlebånd. Stemningen i lokalet er adskillig mer høylytt enn for bare en halvtime siden. Folk roper og skriker, og raver rundt. Men det er ingen tegn til bråk og ufinheter ennå. En tydelig ustø person velter en krakk over to ventende kunder, som aksepterer mannens beklagelse.

03:10 . Ambulansen.

En stille stund på stasjonen. Engedal kontrollerer alt utstyr i ambulansen er i orden. Kollegene fra en annen bil kommer inn. De utveksler erfaringer.

— Alt har handlet om rus eller vold i kveld. Engedal oppsummerer kveldens hendelser så langt, mens hanlager seg en ny kaffe-cola.

— Nå begynner utestedene å stenge, så nå kan det bli hektisk.

03:10. Politiet.

En kvinne vinker frenetisk fra førersetet i en parkert BMW i Lodin Lepps gate på Bryggen. Hun har låst seg inne.

— Den var ny, sier Sveaass, før han og makkeren går ut for å forsøke å få kvinnen ut.

Skjermbilde2.JPG
BJØRN ERIK LARSEN

Det skal vise seg å være lettere sagt enn gjort. Siste rest av stormen «Berit» gjør de fem minuttene det tar å få kvinnen ut, ekstra lange.Den festkledde kvinnen forteller at hun hadde startvansker på bilen, og at hun derfor prøvde å trille den i gang.

— Jeg fikk panikk da jeg skjønte at jeg var låst inne, sier hun kort.

Innsatslederen beslutter at kvinnen må ta en blåsetest. Han mistenker at hun ikke er edru.

— Spørsmålet her er om hun spiller dum, eller om hun har promille.

Blåseprøven gir positivt utslag på alkohol, og hun må inn på kammerset for å ta en utvidet utåndingsprøve. Fasiten viser at kvinnen har 0,76 i promille.

politiet_stills_bel14.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

Hun påstår at hun har blitt skjenket uten å vite det. Hans Sigurd Morstøl spør om hun ikke merket at hun ble beruset. Kvinnen svarer at hun er svimmel konstant som følge av at hun går på lavkarbodiett, og at hun dermed ikke ville ha merket noen forskjell.— Morsom forklaring. Jeg kjøper den, sier en humrende Sveaass i patruljebilen noen minutter senere.

03:15. Kebabkiosken.

Samtidig som Husein roper ut nok en bestilling på rullekebab, havner BTs fotograf i trøbbel. En mann som venter på å få mat er svært sint fordi han tror fotografen tar bilder av han. Han går opp i ansiktet på BTs utsendte:

— Jeg skal følge etter deg i hele kveld, truer mannen, som blir distrahert og avsporet når en tilfeldig kunde tar kontakt med han.

03:15. Utestedet.

— Han var for beruset, forstyrret andre gjester og hadde utagerende oppførsel. Det blir bokstavene A, B og E, forklarer ordensvakt Marie.

Feliz42.jpg
ODD MEHUS

Feliz er tømt. Hun og kollegene logger kveldens syv hendelser og diskuterer nå episoden mellom det unge samboerparet. Hver handling har hver sin bokstav.Seks mennesker har blitt fulgt ut på grunn av for høy promille; Kategori A.

— Blir det veldig mange episoder på en kveld, setter vi gjerne inn en ekstra vakt neste gang, forklarer kollega Hermansen.

Marie gjesper, legger mikrofonen på bordet foran seg og drikker en Cola.

— Nå kveler vi i hvert fall myten om at vi pleier å gå på Nachspiel etter jobb, sier Hermanen. Marie ler.

03:17. Kebabkiosken.

Den sinte mannen sinne er erstattet av et stort smil. Blid og fornøyd står han med en rullekebab i hånden, mens han prater med tilfeldige kunder.

03:23 . Ambulansen.

EIRIK BREKKE

Alarmen går. Rød respons til Vetterlidsalmenningen. Bevisstløs kvinne.Kursen settes mot Biblioteket Bar på toppen av Kjøttbasaren.

Dørvaktene har stengt stedet.

— Hun holder på å dø! roper enkvinne i femtiårene og peker inn på dametoalettet. Der ligger en kvinne i festkjole på magen på gulvet.

— Vi fikk ikke kontakt med henne, sier venninnen oppskaket.

— Hun har bare drukket vin, forsikrer en annen.

EIRIK BREKKE

Engedal overser alle tilskuere og bøyer seg over kvinnen på gulvet.— Kan du se på meg, spør han, ogsjekker pusten. Kvinnen smiler svakt med lukkede øyne. Pust og puls er i orden, det er gode tegn.

De løfter henne over på båren og triller henne inn i heisen og ned på gaten.

EIRIK BREKKE

— Dette er en skandale, roper en kvinnelig tilskuer. Vaktene fører henne et stykke bort fra kaoset som oppstår.Det regner tett. Taxikøen lenger ned i gaten begynner å bli lang. Båren trilles inn i ambulansen. Engedal starter bilensetter kurs for legevakten nok en gang.

03:25. Kebabkiosken.

En mann faller i søvn i et hjørne bakerst i lokalet. Den uåpnede colaboksen han holder i neven deiser i bakken og eksploderer med en fislende lyd. Brusen spruter ut over flere gjester, men ingen reagerer. På gulvet flyter en salig blanding av kebab, brus og regnvann.

En jente sklir på det glatte gulvet og går i bakken med et skrik.

— Det går bra, trøster en venninne, mens hun får jenten på beina igjen.

Hvor mange som har kommet innom Kebabhuset den siste timen er det umulig å holde styr på, men mange er det. Husein roper fortsatt ut bestillinger og tar i mot betalinger.

03:34. Kebabkiosken.

En dame og tre svenske menn, iført svarte jakker og tatoveringer gjør sin entré. Med vuggende og brautende gange går de mot køen foran disken.

— Allahu Akbar, Allahu Akbar, gjentar en av mennene spydig, uten at Husein eller de andre to bak disken får det med seg.

— Insha'Allah, prøver han seg, uten å få noen respons.

03:38. Kebabkiosken.

De tre svenskene får maten sin, og går mot utgangen. En av dem skrår ut mot siden, mens den medbrakte damen prøver å geleide han ut døren.

— Slutt nå, kom igjen, kommanderer hun, uten at mannen bryr seg.

Med et bredt glis bruker han sin venstre hånd til å luftsveive sin høyre langfinger oppover. Den ufine gesten gjøres i retning en mørkhudet mann som stille og rolig sitter i hjørnet. Gjentatte ganger gjør berusede svensken fingerbevegelsen mot han. Til slutt peker mannen iført skinnvest på seg selv og mannen i hjørnet, og viser tydelig at han ønsker å sloss.

Til slutt lar mannen seg eskortere ut av damen og en kompis, men så snart han er ute gir han seg til å banke på vinduet. Der viser han igjen fingeren, og ber med en hånlig latter den mørkhudete mannen komme ut på gaten. Han lar seg ikke by opp til dans, og mennene forsvinner i nattemørket.

— For noen jævlige Anders Behring Breivik-folk. Skikkelig ekle, kommenterer en jente i lokalet.

03:45. Kebabkiosken.

Det er få folk igjen i lokalet. De fleste har nok satt kursen ut i regnet med retning hjem. Husein har ikke fått med seg opptrinnet med de svenske mennene, og ikke ønsker han å kommentere det. Selv sier han at han aldri har følt seg truet av kunder. Ikke er de frekke heller, mener han.

— Kundene våre er bare snille og greie, og jeg har aldri hatt noen problemer i løpet av de elleve månedene jeg har jobbet her. Jeg hører de har problemer andre steder i byen, men vi ser ikke noe av sånt her, sier Husein.

03:50. Politiet.

En tydelig forbannet drosjesjåfør vinker på Sierra 05 rett ved holdeplassen i Vågen. Kunden i baksetet nekter å betale for turen, hevder han.

politiet_stills_bel16.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

Kunden på sin side hevder at sjåføren hadde tilbudt seg å kjøre ham gratis til sentrum. Erik Sveaass gir kunden, en mann i 30-årene, det kan kaller et unikt tilbud.— Enten så betaler du, eller så vil drosjesjåføren anmelde deg. Da blir fort denne taxituren veldig dyr for deg.

Kunden står på sitt.

— Jeg har tre vitner på at han sa at han skulle kjøre meg gratis ned til byen. Rett skal være rett. Ferdig med det, sier han.

— Beløpet du eventuelt vil bli anmeldt for er på 205 kroner?

— Da får han bare anmelde meg. Jeg står gjerne i retten for dette her jeg. Et ord er et ord, og det får de stå for. Ferdig med det, sier mannen, like bestemt på ikke å betale.

— Det høres ut som du har funnet en god løsning, sier innsatslederen, og setter seg bak rattet igjen.

Jeg har slåss én eneste gang på 29 år, og den slåsskampen havnet på Youtube. hvor jeg har slåss og følt at jeg ikke hadde helt kontroll. Men jeg har aldri vært redd for mitt eget liv.

03:53. Kebabkiosken.

Den siste kunden har forlatt Kebabhuset og Husein gjør opp status.

— Ut fra hva jeg kan se av kortterminalen har vi solgt mellom 150-200 kebaber sier midnatt, forteller han.

Helt på det jevne, i forhold til Huseins estimater på en gjennomsnittlig lørdagsnatt.

— Det har vært ganske stille og rolig her i dag, sier han mens han gjør opp kassen.

04:03. Ambulansen.

Rød respons til arresten. Mann bevisstløs, han puster dårlig.

Engedal kaster seg i ambulansen. Fremme i kjelleren på politihuset blir han vist inn til en celle hvor en stor, dresskledd mann ligger bevisstløs. Fra de andre cellene høres høylytte stemmer. Sko, sigaretter og andre eiendeler er pent stablet på utsiden av hvert avlukk.

04:13. Ambulansen.

Mannen fraktes på båre ut fra fyllearrresten og inn i ambulansen. Lambrecht setter seg bak med pasienten, mens Engedal setter kurs mot legevakten. Engedal rapporterer til AMK: Mannen puster for egen maskin. Da rusler vi bort på rusakutten.

ambulanse23.jpg
EIRIK BREKKE

Han kjører forbi Jernbanestasjonen og suser mot Legevakten.— Går det greit der bak? spør Engedal makkeren.

— Jeg synes han har en ganske klein farge, svarer hun.

Hun prøver forgjeves å få kontakt med mannen.

— Han er veldig lilla, sier hun.

Engedal tar affære:

— Bergen 411: Pasientens tilstand har forandret seg litt, han er ganske blå. Så vi kommer direkte. Er det Haukeland eller Haraldsplass?

— Ut fra adressen er det Haukeland.

— Skal anestesi klargjøres?

— Nei, ikke nødvendig.

— Mottatt.

Engedal gasser på.

— Ta et godt kjevegrep på ham. Bare gi beskjed om jeg skal stoppe og komme bak, roper han bak til Lambrecht.

— Det går greit.

04:18. Ambulansen.

ambulanse24.jpg
EIRIK BREKKE
ambulanse26.jpg
EIRIK BREKKE

Ambulansen svinger inn foran inngangen til akuttmottaket på Haukeland Universitetssykehus.Mannen trilles raskt inn og blir møtt av en sykepleier.

— Hører du meg? Kan du se på meg? Nå er du kommet på Haukeland, sier sykepleieren, men oppnår ikke kontakt. Mannen kjøres videre inn for videre undersøkelser.

— Alvorlig alkoholintox. Han kommer til å klare seg, men våkner nok med tidenes hangover, oppsummerer Engedal og setter seg i bilen. Han er svett og sliten. Enda er det tre timer igjen av vakten.

04:50. Politiet.

— Sierra 05!

politiet_stills_bel17.jpg
BJØRN ERIK LARSEN
politiet_stills_bel19.jpg
BJØRN ERIK LARSEN
politiet_stills_bel21.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

Innsatsleder Sveaass tar imot en samtale på mobiltelefonen. Det er en kollega i patrulje Victor 30. Noe har skjedd på Nygårdshøyden.— Ja vel. Oi sann. Da kjører vi!

Få minutter senere ved Muséplass. Sveaass ber om en oppdatering.

— Hva vet vi?

En av politimennene på stedet forteller at en kvinne i 20-årene ble funnet sittende på huk i et smau, kun iført truse og opprevet bluse.

Så langt har ikke politiet klart å få noe informasjon ut av henne. Kvinnen er blitt kjørt til Voldtektsmottaket på legevakten. Klærne hennes ligger i en haug på bakken.

De må handle raskt. Det kraftige regnværet jobber mot politiet. Eventuelle biologiske spor forsvinner raskt i slikt vær.

Så får vi se om hundene klarer å snuse seg frem til noe. Men dette været er en utfordring, sier Sveaass.

Han tar bilder. Makker Morstøl pakker plagg for plagg ned i gjennomsiktige søppelsekker.

Hele seansen tar rundt et kvarter.

Patrulje Sierra 05 har gjort det de kan gjøre, men blir igjen for å vente på at krimvakten skal komme og ta over.

politiet_stills_bel20.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

— Dette kan være en veldig stygg sak. Åpenbart har noe skjedd, men om det er dette som er det sentrale åstedet, vet vi ikke. Vi jobber uansett ut fra et «worst case-scenario», sier Sveaass.- Det ble den slutten på vakten vi håpet vi ikke skulle få, sier Sveaass.

Etter fem og en halv time ute i Bergens gater, kjører innsatslederen tilbake til Bergen sentrum politistasjon for å skrive sine rapporter.

Hvilke erfaringer har du på byen i helgene? Del med leserne under!

vold380smal.jpg
Ambulansesjåfør Per Terje Engedal venter på nattens første oppdrag. Han har kjørt ambulanse siden 1988.
EIRIK BREKKE
Marie har jobbet som ordensvakt i to år.
ODD MEHUS
Innsatsleder Erik Sveaass i bergenspolitiet er klar for nok en hektisk natt i bergensregnet.
BJØRN ERIK LARSEN
Det begynner å dra seg til i kebabkiosken. Hvordan kommer natten til å bli?
RONALD E. HOLE
Feliz7.jpg
ODD MEHUS
politiet_stills_bel3.jpg
BJØRN ERIK LARSEN
ambulanse36.jpg
EIRIK BREKKE
politiet_stills_bel4.jpg
BJØRN ERIK LARSEN
politiet_stills_bel5.jpg
BJØRN ERIK LARSEN
akuttambulanse34.jpg
EIRIK BREKKE
ambulanse33.jpg
EIRIK BREKKE
Feliz20.jpg
ODD MEHUS
ambulanse35.jpg
EIRIK BREKKE
ambulanse7.jpg
EIRIK BREKKE
feliz14.jpg
ODD MEHUS
ambulanse20.jpg
EIRIK BREKKE
ambulanse22.jpg
EIRIK BREKKE
ambulanse17.jpg
EIRIK BREKKE
Feliz37.jpg
ODD MEHUS
Feliz39.jpg
ODD MEHUS
politiet_stills_bel9.jpg
BJØRN ERIK LARSEN
Feliz32.jpg
ODD MEHUS
Feliz25.jpg
ODD MEHUS
Feliz29.jpg
ODD MEHUS