Øyeavdelingen fikk inn fem personer med øyeskader etter fyrverkeri i nyttårshelgen, opplyser Bull:

  • To fikk skader etter bruk av såkalt effektbatteri med mange raketter i. De fortalte at batteriet utløste seg for tidlig. De fikk mye kruttslam inn på øyet, og en av dem ble også forbrent i ansiktet.
  • En person fortalte at han var ferdig med sine egne raketter og var på vei bort fra idrettsplassen. Han hadde nettopp tatt av seg vernebrillene da en annens rakett eksploderte like ved ansiktet hans. Han fikk blødninger i øyet.
  • To fikk skader av mer overflatisk karakter.

Sammenheng mellom rus og skader

– Uten å si noe om disse ulykkene, så kan man generelt si at det er en helt åpenbar sammenheng mellom rus og øyeskader. Det er minst like uklokt å sende opp raketter som å kjøre bil når man er beruset. Det dreier seg tross alt om eksplosiver i nærheten av seg selv og andre mennesker, sier Bull.

Bull mener at en promillegrense hadde vært helt på sin plass.

På landsbasis startet 20 personer det nye året med øyeskader etter uhell i forbindelse med bruk av fyrverkeri. Tre av disse kan miste synet.

Det viser en oversikt Bull har samlet inn fra sykehus over hele landet. I fjor registrerte Bull 26 øyeskader.

–20 alvorlige øyeskader er fortsatt et altfor høyt tall, sier Bull til NRK.

Brukte ikke vernebriller

Bransjen hadde håpet at årets rakettoppskyting skulle vise en klar nedgang i tallet på skader siden alle som har kjøpt fyrverkeri denne romjula har fått gratis vernebriller på kjøpet.

– Ingen av dem som ble skadd i år har brukt disse vernebrillene, forteller øyelegen.

Etter rekordmange skader i fjor varslet regjeringen strengere tiltak, men fortsatt er det uvisst når eller om det kommer et forbud mot privat oppskyting av raketter.

– Jeg synes det er på tide at det gjøres noe som virkelig hjelper. Det er flott med vernebriller, men det er ikke nok til å virkelig redusere tallet på øyeskader, sier øyelege Bull.

UTEN BRILLER: Denne personen brukte beskyttelsesbriller under sin egen oppskyting natt til i dag, men hadde tatt av brillene da en rakett eksploderte i ansikthøyde da han var på vei til å gå.
SKADD: Dette er en av øyeskadene som kom inn ved Haukeland etter årets nyttårsfeiring.
TRUFFET: Overlege Nils Bull ved øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus etterlyser promillegrense for håndtering av fyrverkeri. Dette bildet og bildene under viser pasienter på avdelingen ved tidligere nyttårsfeiringer.