Kvinnen, som selv ble skadet i brannen, ligger på Haukeland universitetssykehus der hun behandles for sjokkskader.

— Vi har fått opplysninger som tyder på at kvinnen kan ha forårsaket brannen, sier skadestedsleder Karsten Rongved ved Hordaland politidistrikt.

Sjokkskadet

Kvinnen ringte selv nødnummeret og varslet om brannen. Etter det BT erfarer, opplyste kvinnen selv til brannvesenet at hun hadde tent på sin egen leilighet. Hun ringte brannvesenet klokken 19.16.

— Det er noe uklart hvilken status kvinnen vil få. Det vil den videre etterforskningen vise. Hun er i psykisk ubalanse, og behandles for sjokk på Haukeland, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt til BT.

Kvinnen er i underkant av 20 år gammel. Hun flyttet inn i leiligheten for noen måneder siden. En mann befant seg i leiligheten sammen med henne da brannen brøt ut.

— Opplysningene vi har, tyder på at brannen begynte i kvinnens leilighet, sier Rongved.

Eksplosjon

— Min mor bor i naboleiligheten, og før brannen brøt ut, sendte hun meg en tekstmelding om at «jeg tror de er i ferd med å rive ned hele leiligheten». Det har vært mye krangling og bråk der, sier Yasmin Schrøder (31). Hun ble oppringt av moren, som nettopp hadde oppdaget at leiligheten ved siden av brant.

— Mor var helt fra seg. Hun hadde prøvd å ta seg inn i leiligheten med et brannslokkingsapparat, men det var for mye røyk. Hun hørte at kvinnen i leiligheten skrek, sier Schrøder.

Schrøder kastet seg i bilen og kjørte til Birkelundsbakken med datteren Rebecka (6).

— Vi sto på plenen utenfor. Plutselig smalt det voldsomt. Noe eksploderte, og det kom en slags ildkule ut fra leiligheten der brannen begynte. Gresset ved siden av oss brant, så vi løp vekk, sier Schrøder.

— Det var en eksplosjon fra leiligheten klokken 19.46. Politiet og brannvesenet, som kom til stedet klokken 19.28, og hadde drevet slokking en stund, måtte trekke seg unna, sier operasjonsleder Johannessen.

Før kvinnen flyttet inn, bodde det en våpensamler i leiligheten. Politiet fant våpnene da mannen ble funnet død i leiligheten, og våpnene ble beslaglagt. Flere naboer lurte i går på om eksplosjonen kunne skyldes gjenglemt ammunisjon i leiligheten.

Helt ubeboelig

Det er 16 leiligheter i det fire etasjes bygget. De fleste leilighetene er sosialboliger.

Leiligheten der brannen etter all sannsynlighet startet, ligger på den ene enden i 3. etasje. Brannen spredte seg raskt til leiligheten over.

Begge leilighetene er fullstendig utbrent.

Brannen spredte seg raskt videre via taket. I løpet av kort tid brant det i alle de fire leilighetene i fjerde etasje.

— Flere leiligheter er totalskadd, og hele blokken er ubeboelig i natt, sier Johannessen. Brannen ble meldt slukket klokken 20.30.

I underkant av 20 personer ble evakuert. I tillegg til den skadede kvinnen, ble fire personer sendt til Legevakten med røyk- og kuttskader.

Trist syn

Ida Nilsen hadde sett røyken, men ante ikke hva som ventet henne på andre siden av Birkelundstoppen. Farens leilighet totalt utbrent.

— I noen minutter fryktet jeg det verste. Men politiet forsikret meg om at han var ute av leiligheten.

Via søsteren på Halsnøy ble faren varslet. Arvid Petersen hadde vært på besøk hos sin mor. Utenfor Birkelundsbakken blir han omfavnet av en lettet datter.

— Jeg fikk beskjed for 20 minutter siden da jeg satt på bussen, sier Arvid Petersen, tydelig oppskaket.

Så sukker han tungt ved synet av stedet han bodde. Inntil i dag.

Blant de aller første på åstedet var Charles Thomsen. Han satt på altanen i naboblokken da han oppdaget mistenkelig røyk som veltet ut.

— Jeg sprang opp, løp bort til leiligheten der røyken kom fra. Ytterdøren sto åpen og flammene veltet ut. Beboeren sto der med pulverapparatet i hendene. Jeg tok det fra han og fikk det i gang.

Men var det ingen vits i. Plutselig brant både dørkarmen og golvbelegget, forteller Thomsen. Fortsatt oppskaket etter den eksplosjonsartede brannen.

Like etter var brannvesenet på plass. Thomsen ga en hånd med slangene og trakk han seg unna.

Så kom eksplosjonen. - Et alvorlig smell. Som en bombe. Det haglet med brennende biter på parkeringsplass. Jeg dukket ned bak en bil, sier han

— Brannen var en skremmende opplevelse. Ingenting vi kunne gjøre, sier han mens han følger brannvesenets arbeid på taket.

Utrivelig

  • Et utrivelig sted å bo, mener Julia Cordonnyer og Jose Belmar. Det eldre innvandrerparet fra Chile har bodd i naboblokken i syv år og er skremt. Både over kveldens brann og det de er vitne til i nabolaget.

— Vi er omgitt av fyll og narko-omsetning. Jeg er redd for å gå og legge meg. Vet ikke hvem som kan banke på døren midt på natten. Forferdelig, sier hun og rister oppgitt på hodet.

I 16 år har de bodd i Bergen. Da barna giftet seg og dro utenlands for å studere ble plassbehovet mindre. Paret tok imot en leilighet i Birkelundsbakken og flyttet dit.

Det har de angret på mange ganger siden.

— Hva skal vi gjøre, hvor skal vi flytte? sukker Cordonnyer og slår oppgitt ut med armene.

Ingen av brødrene Ali og Quitaiba Alzububaidi var hjemme da brannen brøt ut.

Nå er de hjelpeløse vitner til at brannen sprer seg over taket fra oppgangen der den startet til deres leilighet. På altanen deres i fjerde etasje av brannblokken står for øyeblikket to brannfolk.

— Helt forferdelig, Uheldig, sier Ali og rister på hodet.

Quitaba var på besøk hos sin mor, da en kamerat ringte og fortalte om brannen. Ali ble varslet og begge dro straks hjem. Bare for å bli stående som maktesløse vitner til ulykken.

UTBRENT: Begge leilighetene er fullstendig utbrent. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN