• Naboen trodde huset skulle ryke, sier Amy Beth Henrickson. Riksvei 13 er stengt.

Se bildespesial øverst

Det hagler inn meldinger om ras på Vestlands-veiene søndag morgen.

Særlig riksvei 13 er blitt rammet av det dårlige været, sier vaktoperatør Marit Hove i Veitrafikksentralen i Hordaland til bt.no.

— Det har gått ras ved Fresvik, ved Ringøy på Kinsarvik - Brimnes og ved Hovland. Dessuten har vi registrert et ras mellom Odda og Jøsendal og mellom Neshaugen og Røland i retning mot sør, sier Hove.

50 husstander isolert

Ingen mennesker skal være skadet, men Lena Bø Bjørklund som bor på Hovland, forteller til bt.no at alle mellom Fresvik og Hovland i Hardanger har mistet veiforbindelsen. Det betyr rundt 50 husstander.

Det var mye stein, og stor stein. Det kom ingen advarsler på forhånd. Amy Beth Henrickson

Bare i Fresvik i Ullensvang er åtte husstander isolert fra omverdenen etter to ras.

— Naboene ble varslet i 04-tiden. De trodde at huset skulle ryke, og var sikre på at de skulle få steinene i hodet, sier Amy Beth Henrickson.

— Det var mye stein, og stor stein. Det kom ingen advarsler på forhånd. Fresvik er ikke en plass der det går mye ras, og der det store raset kom, har det ikke gått noen før, sier hun.

Det var imidlertid et mindre ras i nærheten i fjor. Arbeidet med å rette opp skadene pågikk senest lørdag.

— En mann som var her i helgen, tok med seg maskinen og dro lørdag. Jeg er veldig glad for at han ikke var i dag, sier Henrickson.

Store mengder nedbør

Det var varslet store mengder nedbør natt til søndag, med en topp i 03-04-tiden.

Det er ikke tilfeldig at veiene i Hardanger er verst rammet. Målestasjonen i Ullensvang har registrert klart mest nedbør i distriktet siste 24 timer.— Det har kommet 94,7 millimeter i Ullensvang. Det er veldig mye. Til sammenlikning har Bergen fått 260 millimeter siste tretti dager, sier meteorologi-konsulent Helga Løvaas ved Ververslinga på Vestlandet til bt.no.

Bergen har «bare» fått 28,5 millimeter det siste døgnet, mens Tefre i Førde har registrert 47,7 millimeter.

PRØV VÅR NYE VÆRTJENESTE

2-3 meter høyt

Alle rasene på riksvei 13 gikk i mørket, og det har gjort det vanskelig for Statens vegvesen å få full oversikt. Geolog undersøker rasstedene søndag formiddag.

Natt til søndag gikk det også et ras mellom Måge og Odda på fylkesvei 550. Politiet meldte følgende om dette raset i natt:

— Raset er 2-3 meter høyt. Veien er helt sperret. Formentlig er ingen tatt i raset, opplyser operasjonsleder Jan Steimler ved Hordaland politidistrikt.

Dessuten er disse veiene stengt:

  • Fylkesvei 551 ved Furubergfossen i i Kvinnherad kommune - på grunn av flom i fossen.
  • Fylkesvei 572 Ulvik - Bruarvik - på grunn av jordras. Blir ikke åpnet i dag.
  • Fylkesvei 302 Djønno - Vallavik er også stengt på grunn av flom.
  • Fylkesvei 241 mellom Gudvangen og Bakka i Aurland - på grunn av steinras. Dette raset gikk ved kaianlegget i Gudvangen og skal være rundt 100 meter bredt, melder NRK Sogn og Fjordane.

Problemer i fjellet

Det dårlige været har i tillegg ført til problemer på flere fjelloverganger.

— Været skal bli mye verre utover dagen, og det er enormt storrasfare. Folk bør ikke kjøre over fjellet, sier vaktoperatør Camilla Einarsen i Veitrafikksentralen til bt.no.

Været skal bli mye verre utover dagen, og det er enormt storrasfare. Folk bør ikke kjøre over fjellet. Vaktoperatør Camilla Einarsen

Dersom du kjøre mellom Bergen og Oslo søndag, er Hemsedal det beste alternativet.

Du bør i hvert fall unngå Hardanger. Det er stengt fra Odda til Eidsfjord, men unntak av enkelte partier.

Haukeli er åpen, men det er flom ved Røldalsvatnet.

— Det er mye vann i veibanen. Fremkomsten er veldig vanskelig, sier Einarsen.

Hardangervidden er også åpen, men det hjelper lite.

— Det er ikke noe vits å kjøre der. Du kommer ikke frem til fergekaien, sier Tysse. Riksvei 7 Eidfjord - Brimnes er nemlig stengt.

Ferger innstilt

Flere ferger er innstilt på grunn av været. Flaggrutens planlagte tur fra Stavanger og nordover klokken 12 er kansellert, melder Tide Sjø.

I tilllegg melder M/fUtstein i sambandet Langevåg - Buavåg om innstilling av ruten frakl 14 og inn til videre.

Fergesambandet Mekjarvik - Kvitsøy -Skudeneshavn (fylkesvei 521) er midlertidig stengt til Skudneshavn. Sambandet går som normaltmellom Mekjarvik og Kvitsøy.

Tips? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

SLAPP UNNA: Amy Beth Henrickson merket ikke rasene som gikk i Fresvik i natt, men da hun våknet søndag morgen, oppdaget hun to jord- og steinras like ved huset.
PRIVAT
HER JOBBET EN MANN LØRDAG: Det gikk et mindre ras i Fresvik i fjor, men ingen hadde ventet nattens stor-ras. Senest i helgen ble vanntilførselen utbedret etter forrige ras. - Det var en mann her i helgen, han tok maskinen med seg og reiste lørdag. Jeg er veldig glad han ikke var der i dag, sier Amy Beth Henrickson.
AMY BETH HENRICKSON