— Det kan synes som om alle de fem har vært på den samme festen, sier operasjonsleder Konrad Grindeland i Hordaland politidistrikt.

Politiet mistenker at det er snakk om overdose av stoffet GBL, som er beslektet med GHB.

Tilgangen og bruken av rusmiddelet GHB har økt kraftig i Bergen . I Os har politiet vært innom nærmere 50 GHB-overdoser på halvannet år.

Kan lages hjemme

  • Stoffet lages av helt vanlige ingredienser og kan lages hjemme. Stoffet har en rusliknende effekt, og det tar en halvtimes tid før man inntar stoffet til ruseffekten kommer. Faren er at man ikke har noen kontroll over styrken, og kan havne i en akutt livstruende situasjon, forteller Ola Jøsendal, avdelingsdirektør på avdeling for rusmedisin på Haukeland.

Les også: Lager GHB av bilfelgrens

Han forteller at effekten av stoffet blir forsterket i kombinasjon med alkohol, ecstasy, kokain, eller amfetamin.

— Stoffet påvirker kroppen slik at man kan bli svimmel, få hodepine, talefunksjonen og synet kan bli forstyrret og deretter kan en bli bevisstløs. Til slutt kan den delen av hjernen som sørger for at man automatisk puster, slås av og pustefunksjonen stopper opp, forteller Jøsendal.

Han sier at det bare er én ting å gjøre om man kjenner igjen noen av symptomene.

— Ring 113. Det er en akutt situasjon og det står om livet, rask behandling er avgjørende.

Fikk anonymt tips

Alle overdosene skjedde i indre Laksevåg, på tre forskjellige tidspunkter. Det begynte da politiet fikk et anonymt tips om at en kvinne hadde tatt overdose på en adresse i Laksevåg. Kort tid etter fant politipatruljen som kom til stedet en mann i det samme området.

En stund senere ble enda en mann funnet av en patrulje i området.

— Og litt senere kom det melding om at to taxipassasjerer i området trolig hadde tatt overdose, de var umulige å få kontakt med. Alle fem ble overlevert til helsevesenet, sier Grindeland.

GHB-lignende stoff

Det var fire personer i 20-årene, og en midt i 30-årene som natt til lørdag ble innlagt på henholdsvis Haraldsplass Diakonale Sykehus og Haukeland Universitetssykehus og behandlet for overdose.

To av personene er 23 og 25 år. Tre av de fem ble lagt inn på Haukeland Universitetssykehus.

— Vi har hatt tre pasienter som er innlagt med mistanke om overdose. Alle tre er nå utskrevet, sier Linda Hilland kommunikasjonsrådgiver ved Haukeland lørdag formiddag.

Hvilken behandling de tre har fått, deres alder og kjønn vil hun ikke kommentere.

De to siste ble lagt inn ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.

— Jeg går ut i fra at de to er utskrevet. Ved overdose går en vanligvis ut det samme døgnet, sa overlege ved medisinsk avdeling, Thor Magne Kommedal, lørdag kveld.

Ransakelse

Grindeland forteller at politiet har foretatt en ransakelse mot én adresse lørdag morgen.

— Det er gjort funn i forbindelse med ransaking som vil bli etterforsket videre, sier Grindeland.

Av kapasitetsgrunner vil etterforskningen først fortsette over helgen.

Operasjonsleder kunne lørdag kveld ikke si noe om hvordan de fem fikk tak i det narkotiske stoffet.