• Det var Texas. Minst, sier en rystet Per Winjum. Han ble ranet, fikk huset rasert og endte opp kneblet og bakbundet.

Ransofferet driver camping og utleie av leiligheter i Aurland.

Sammen med en kamerat i 50-årene satt han og koste seg i huset sitt natt til søndag.

Så, inn døren, stormet fem menn med pistoler.

Pistoler, hetter og hansker

— De hadde finlandshetter, helt mørke klær og hansker, sier 62-åringen, som først fortalte den dramatiske historien til Sogn Avis’ nettutgave.

— Jeg så i hvert fall to pistoler. De holdt pistolene mot hodene våre.

— Vi ville egentlig ikke gi oss med en gang, men fant ut at vi bare måtte sitte helt i ro. Imens rev de andre ned huset, for å si det sånn. De rev ut skuffer og skap. Det ser ikke ut her.

To etasjer i huset ble helt rasert. Winjum er overbevist om at de mørkkledde ranerne var ute etter penger. Han husker at de gjentatte ganger ropte etter «Money, money, money!». Gjerningsmennene snakket engelsk både seg imellom og til de to kompisene.

Truet til å åpne brannskap

— Jeg sa til dem at det ikke var noe å finne. Men de hadde lagt merke til et brannskap. Jeg ble truet til å finne frem nøkkelen og åpne det, forteller Winjum, som til vanlig bor alene i huset i Aurland i Sogn og Fjordane.

Det sto på i cirka to timer

Per Winjum, ransoffer

Han har ikke helt oversikt over hva som forsvant, men mener det ikke var all verden. En gullklokke, noen gullringer, noen tusen kroner og en datamaskin.

Og de to kameratene måtte tømme lommene sine for småpenger, også.

Da han under ranet reiste seg fra sofaen og sa at det ikke var mer å hente, ble han bare brutalt dyttet ned igjen.

«DÅRLIG FILM»: - Det var som en dårlig B-film. Det var helt jævlig det de gjorde, sier Per Winjum.
Atle Gjerløw

Mandag kveld merker 62-åringen, selv om han beskriver seg selv som en tøffing, at hendelsen begynner å sige innpå.

— Det var som en dårlig B-film. Det var helt jævlig det de gjorde.

Bakbundet og kneblet

Til alt overmål ble både 62-åringen og kameraten bakbundet og teipet over munnen før ranerne stakk.

— Vi måtte skjære oss løs selv. Vi fant en kniv på kjøkkenet. Vi sto meg ryggen mot hverandre mens kompisen kuttet meg løs, så kuttet jeg ham løs.

Kameraten har i etterkant fortalt Winjum at han trodde de skulle bli skutt. dramatisk oppfattet ikke Winjum det, men sier at han var «litt redd» på slutten.

— Det sto på i cirka to timer. Men jeg håpet jo at det ville gå bra.

TIMELANGT MARERITT: - Foreløpig går det bra. Men jeg kommer vel til å bryte sammen før eller senere, huseieren Per Winjum. To etasjer ble rasert da ransmennene desperat lette etter verdier i 62-åringens hus.
Atle Gjerløw

62-åringen er glad for at han har hatt folk rundt seg både søndag og mandag. Han er også takknemlig for mange telefoner fra folk som bryr seg.Også folk fra et kriseteam har ringt ham og tilbudt seg å hjelpe.

— Foreløpig går det bra. Men jeg kommer vel til å bryte sammen før eller senere.

Kan ikke huske grovere ran

Lensmann Magne Knudsen i Årdal var på vakt natt til søndag. Han var én av dem som rykket ut på ransmeldingen, fordi det er vaktsamarbeid mellom Årdal, Aurland og Lærdal.

— Jeg kan ikke huske tilsvarende grove og dramatiske ranshistorier i regionen i min karriere, og jeg kom hit i 1994, sier han.

- Hva møtte dere på stedet?

— Det vi traff var en huseier og en kompis som hadde vært utsatt for en traumatisk opplevelse. Begge to fikk helsehjelp. Vi har gjennomført samtaler og undersøkelser og sjekket tips. Vi har også sjekket tips i saken opp mot andre politidistrikt, sier lensmannen.

- Hva tror dere om saken? Hvem var ranerne og hvorfor var de i Aurland?

— Vi synes det er rart. Det er liksom ikke sånn man tenker skal skje i Aurland. Men når det skjer, så trykker vi selvsagt på de knappene vi må trykke på. Nå håper vi at vi skal klare å finne ut av dette i samarbeid med dyktige kolleger i Florø.

Knudsen sier at omreisende, kriminelle bander er «med i tankerekken» deres.

Etterlyser vitner

Politiet ber om vitner som kan ha registrert noe i området fra klokken 02 til klokken 08 natt til søndag.

— Også de som kjørte gjennom Aurland den natten og mener de kan ha sett noe av betydning, vil vi gjerne snakke med. Husk at ingen tips er dumme tips, sier lensmannen.

I mai i fjor var det et brutalt hjemmeran i Balestrand, der en aleneboende mann i 70-årene ble oppsøkt, slått og ranet i hjemmet. Til BT sier Knudsen at de vil sjekke mulige koblinger til Balestrand-ranet.

— Vi ser meget alvorlig på saken og kommer til å bruke tid og ressurser på den.

RASERT: Mandag kveld er ransofferet ennå ikke ferdig med oppryddingen etter de fem ranernes herjinger.
Atle Gjerløw