PÅL ANDREAS MÆLANDTOR HØVIK (foto)

BT har tatt turen langs bybanetraseen fra Danmarksplass til Wergeland for snakke med de næringsdrivende der. Så å si samtlige melder om svikt i omsetningen og store problemer etter at Bybanen stengte veien og begynte å grave. Galleri Idefix i Fridalsveien er blant dem.

— Vi har fått nye lokaler i Jonsvollgaten og flytter 1. desember. Gravingen har vært en katastrofe for næringslivet her, sier butikksjef Pål Brudvik.

Han fører statistikk over hvor mange som kommer innom galleriet, og kan hente frem nøyaktige tall på nedgangen. De viser at det var seks ganger flere innom i oktober i fjor enn i årets oktober.

Derfor blir maleriene av innehaver og kunstner Ingunn Skjønsberg, det svære vitrineskapet til 9900 kroner, globusen med innebygget barskap og de andre møblene og lysestakene, snart flyttet til sentrum.

Tomme lokaler

Da blir nok et lokale tomt i Fridalsveien. Dynebutikken har allerede tatt kvelden, og lenger nede henger også klesbutikken Barneboden i en tynn tråd.

— Det er nesten umulig å forklare folk hvor de skal kjøre for å komme hit, sukker innehaver Marianne Thorkildsen.

I 13 år har hun drevet butikk med forretningsidé å selge videre brukte barneklær, vogner og leker. De første 12 holdt hun til på Nesttun, men måtte vekk derfra da huset ble revet.

— Jeg var glad for å finne nye lokaler her på Minde, men det har vært mye stillere her. Og etter at Bybanen stengte veien, ble det veldig stille, sier hun.

Dersom hun ikke finner nye, billige lokaler, blir det nedleggelse for Marianne.

Vissent etter Bybanen

Naboen Bien's Blomster driver tilsynelatende blomstrende butikk, men også innehaver Laila Andvik har merket Bybane-effekten.

— Det hadde gått mye bedre hvis ikke gatene var stengt her. En periode var jo også Bendixens gate stengt. Da måtte jeg kjøre lange omveier og stå i rushkøen i Kanalveien for å få levert blomster, sier hun.

Lokalet er stappfullt av orkideer og julepynt.

— Jeg er heldigvis god med planter, så jeg klarer å holde de i live. Og snart kommer julen. Da skal det og må det bli masse kunder her, sier hun.

FLYTTER: Pål Brudvik har flyttesalg i Galleri Idefix og forlater snart nabolaget til Bybanen. Nye lokaler venter i Jonsvollsgaten. - Etter at Inndalsveien ble stengt, har det tørket helt inn her, sier han.

I TYNN TRÅD: Etter å ha drevet butikk i 13 år, vurderer Marianne Thorkildsen å legge ned. Bybanegravingen tok knekken på omsetningen. - Det er ingen som finner frem til oss lenger, sier hun.