I den ferske dommen finner Bergen tingrett mannen skyldig på alle tiltalepunkter. Retten finner det bevist at 53-åringen begikk overgrep mot sin egen datter fra hun var fem til åtte år.

Han finnes også skyldig i overgrep mot en jente i nær familie i garderoben på Vannkanten i 2010. Jenten var da ti år gammel.

Overgrepenes karakter sidestilles med samleie.

«Det mest graverende forholdet tiltale dømmes for er overgrep mot egen datter. Det er skjerpende at det skjedde av barnets nærmeste omsorgspeson i eget hjem», heter det i dommen.

Mannen nektet straffskyld på samtlige tiltalepunkter da saken gikk for tingretten i november, men dommen mot ham er knusende.

Datteren: — Trodde det var vanlig

Hans datter forklarte at det som startet med berøring i underlivet, utviklet seg til grovere handlinger frem til hun var nær åtte.

— Han tok på meg nedentil, og jeg skulle ta på ham. Han lærte meg hvordan jeg skulle gjøre det, sa hun fra vitneboksen.

Mannen har nå tilholdssted på Østlandet, men har bodd i Bergen i en årrekke.Hun anslo at overgrepshandlingene i enkelte perioder kunne skje så ofte som to ganger i uken.

— Det var vår far og datter-tid. Far sa at det skulle være vår lille hemmelighet. Han fikk meg til å føle meg spesiell, sa kvinnen, som tidvis hadde store problemer med å forklare seg i retten mandag.

Først da hun var 11 år, innså datteren at forholdet til faren ikke var så vanlig.

— En lærer på skolen forklarte klassen hva incest var. Da forsto jeg at dette ikke var normalt, sa kvinnen.

Tok bilder av småbarn

Retten slår også fast at 53-åringens datter, som nå er i 20-årene, vil trenge behandling i lang tid fremover grunnet overgrepene hun ble utsatt for som barn.

Også den andre jenten mannen forgrep seg mot har utviklet

psykiske problemer i ettertid.

I tillegg dømmes mannen for å ha vært av besittelse av bilder som viser overgrep mot barn. Flere av bildene er tatt av mannen selv, mener Bergen tingrett.To av bildene som politiet fant i mannens hjem, viser to ulike barn på halvannet år som ekskonen passet i sin jobb som dagmamma.

Da 53-åringen ble konfrontert med dette under rettssaken, svarte han følgende:

— Det var et innfall jeg fikk da jeg skiftet bleier på dem.

Noveller om overgrep

I tillegg til bilder, var mannen også i besittelse av 14 noveller som skildret seksuelle overgrep mot små barn.

Aktor leste opp fra to av novellene under rettssaken. I den ene beskrives det inngående hvordan hovedpersonen voldtar sin ett år gamle datter.

53-åringen erkjente i retten at han er forfatteren bak de til dels svært grove tekstene, hvor "jeg"-personen gjennomfører overgrepene.

— Dette er ren fantasi. En form for forfatterskap. Jeg blir ikke seksuelt opphisset, sa han.

— Ser du virkelig ingen sammenheng mellom det du skriver og det du står anklaget for, spurte aktor Benedicte Hordnes.

— Nei, det er ingen sammenheng i det hele tatt. Det min datter påstår at jeg har gjort, har jeg aldri gjort. Jeg har heller aldri gjort noe sånt mot andre barn, og det kommer jeg heller aldri til å gjøre, sa 53-åringen

Bergen tingrett finner like fullt at historiene er å betegne som produksjon av barnepornografi, fiktive eller ikke. Dermed dømmes han også for dette.

Må ut med 400.000 i erstatning

I tillegg til fengselsstraffen på fem år, må mannen betale 250.000 kroner i erstatning til sin datter og 150.000 kroner til den andre jenten han er funnet skyldig i å ha begått overgrep mot.

Ifølge 53-åringens forsvarer Rune Valaker har mannen ikke fått dommen forkynnet, siden han er på en lengre utenlandsreise. Derfor har han ennå ikke tatt stilling til om han skal anke dommen.

I GARDEROBEN: Mannen skal ha misbrukt en ti år gammel jente i garderboen på Vannkanten badeland høsten 2010.
ARKIV