— I vår målestokk er dette en svært stor sak. Mengden tilsvarer mer amfetamin enn vi beslaglegger i Bergen i løpet av et helt år, sier konstituert statsadvokat Arild Oma.

En 23- åring er utpekt som hovedmannen i den omfattende smuglingen. Sammen med en 43-åring skaffet han 4,5 kilo amfetamin i Nederland og Belgia for å ta stoffet med til Norge. Men så langt kom de ikke. Politiet gikk til aksjon og pågrep mennene på jernbanestasjonen i Antwerpen i oktober 2003. Stoffet ble beslaglagt på stedet.

Telefonavlytting

Noen få dager senere ble en mann tatt på kaien i Larvik. Med seg i bilen hadde han over ett kilo amfetamin og 1925 ecstasy-tabletter.

— Pågripelsene var et resultat av telefonavlytting og spaning over en lang periode. Politiet samarbeidet også med politiet i Belgia om saken, sier Arild Oma.

Føreren av bilen og mannen som hadde bestilt oppdraget er dømt til fengsel i henholdsvis ett år og ni måneder og to år og tre måneder.

En femte person som var tiltalt i saken ble frifunnet.

Dårlig kvalitet

Hovedmannen i saken er dømt til fengsel i fem år for smuglingen. 43-åringen som også ble pågrepet i Belgia fikk 2 år og ni måneder.

Begge var tiltalt etter narkotikalovgivningens strengeste ledd som brukes når det er snakk om et meget betydelig kvantum. Oscar Ihlebæk som forsvarer 23-åringen mener at dette er helt urimelig fordi den beslaglagte amfetaminen hadde en ekstremt lav renhetsgrad.

— I dette tilfellet er mengden ikke interessant i det hele tatt. Det beslaglagte stoffet var av så dårlig at det ikke engang kunne brukes til injeksjon. Derfor burde min klient dømmes for å ha innført en halv kilo amfetamin, sier advokaten.

Vil anke dommen

Ihlebæk fikk delvis medhold i dette og retten gav hans klient et år mindre fengsel enn det som var påstanden fra aktor. Forsvareren er likevel ikke fornøyd og varsler at han vil anke dommen til lagmannsretten.

— Straffen bør utmåles i forhold til hvor rent stoffet er. Hvis man blander et stoff med druesukker og plutselig får flere kilo bør man ikke dømmes strengere enn hvis man innfører stoffet rent, sier han.

Konstituert statsadvokat Arild Oma hadde i går kveld ikke lest dommen og ønsket derfor ikke å kommentere selve straffeutmålingen.