Det er ett år mer enn aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, hadde lagt ned påstand om. Men Bergen byrett, som ikke fant noen formildende omstendigheter i saken, synes det er på sin plass å skjerpe reaksjonene overfor vold som kan betraktes som "en form for privat rettshåndhevelse".

Nær ved å bli drapsmann

Det var en lørdagskveld i januar i år at den unge asylsøkeren var nær med å bli drapsmann. Sammen med kameraten hadde han forlatt en fest i Bergen sentrum, for hente pizza og skaffe seg sigaretter.

Da han ikke fikk bomme røyk hos to menn som kom forbi, tok den nå 23-årige mannen frem kniven. Han forsøkte å stikke den ene av mennene, og påførte den andre et 1,5 cm dyp kutt i brystet.

Mistet to liter blod

Kameraten ropte på tiltalte, bare for selv å bli slått. I basketaket som oppsto ble kameraten påført et 15 cm langt knivstikk i halsen, som blodet pumpet ut av. Livredd la han på sprang, mens 23-åringen fulgte hakk i hæl og ropte at han skulle drepe ham.

Det hardt skadede knivofferet fikk berget seg inn i en drosje. Han var bevisstløs da han kom frem til Haukeland Sykehus, der han umiddelbart ble operert.

— Skaden ville åpenbart vært livstruende dersom pasienten ikke hadde fått behandling, heter det i uttalelsen fra sykehuset.

Må betale erstatning

Kameraten sliter fortsatt med skadene han er påført. Han har hatt problemer med å gå tilbake til arbeid, og er etter hvert blitt behandlet med antidepressiva. Bergen byrett har nå tilkjent ham en erstatning på 100.000 kroner.

23-åringens forsvarer, advokat Egil Jordan, ønsker ikke å kommentere dommen før den er forkynt for hans klient. Blir dommen stående, må 23-åringen trolig belage seg på å bli sendt ut av landet etter soning. Domfellelse i alvorlige straffesaker, blir nemlig tillagt vekt når asylsøknader behandles.