Det ble ingen tur til Nord-Norge med datteren. Spaserturen langs Bryggesiden en vakker maidag endte med knall og fall, ambulansetur og sykehusinnleggelse.

Gerd Tefre har fått sommerplanene endevendt. Men fortsatt er det krutt nok i damen til å fyre løs en kraftsalve mot manglende vedlikehold av sentrumsgatene.

— Det må da være billigere å reparere de hullene vi har over hele byen enn å belaste helsevesenet med slike historier, sier hun og peker på armen som fortsatt henger i fatle.

Tefre ergrer seg over at Olav Kyrres gate og Strandgaten blir rustet opp til rene paradegater, mens andre sentrumsgater er full av farlige hull.

— Enkelte steder skal det være så vakkert at de like gjerne kunne kantet fortauene med gull, sier hun med et forarget glimt i øyet.

Ble liggende

Det var i tolvtiden fredag 24. mai at Gerd Tefre tok spaserturen forbi Bryggen i retning Festningskaien. En mild, vakker maidag, med kongelig bryllupsstemning i sentrum.

Tefre så ikke søkket i asfalten, snublet og ble liggende med armen vridd bak seg. Uten mulighet til å komme seg opp med egen hjelp.

— Med ett var jeg omringet av en stor gruppe utlendinger. En japaner tok av seg jakken, rullet den sammen og la den under hodet mitt. En brite ringte etter ambulanse. Snakk om mennesker med empati.

45 minutter etter ulykken ankom ambulansen, forteller Tefre. Deretter bar det Haukeland. Samme natt ble armen knekket tilbake på plass under full narkose. Etter fem dager på Haukeland ble Tefre overført til Laksevåg sykehus, der hun får etterbehandling og fysioterapi.

Uker på sykehus, en ødelagt sommer og en skulder som aldri blir helt det samme. Bare på grunn av et søkk i asfalten.

Midt i gjennomgangen av den stygge historien får Gerd Tefre servert dagens middag. Med vimpel på brettet.

— Oj, kommer det fra Tefre som er rørt over at noen har merket seg 76-årsdagen hennes.

Litt av en forskjell fra fjorårets store familiefest på Solstrand.

Tettet for lengst

Hullet som felte Tefre er tettet for lengst. Det sørget kommunens informasjonssjef Rune Jenssen for bare en time etter at han fikk høre om ulykken på Bryggesiden.

Men ansvaret for søkket utenfor Bradbenken er ikke Jenssen villig til å påta seg. Veistrekningen forbi Bryggen og utover Festningskaien er riksvei og i så fall Statens vegvesens ansvar.

Avkjørselen der søkket var oppstått, går ut til kaien. I så fall kan hullet ha tilhørt Bergen og Omland Havnevesen.

Jakten på syndebukker har likevel lite for seg, konstaterer Jenssen. For Tefres søkk sto ikke notert på den aktuelle rapporten fra kommunens vaktsentral.

Kommunens vaktsentral, som treffes på telefon 55567815, tar imot melding om feil på det offentlige vei, vann- og avløpsnettet, kommunale bygninger og anlegg hele døgnet. Sentralen registrerer feilmeldingene og sørger for å melde videre til rette instans, også Statens vegvesen.

— Dit kan folk ringe hvis de oppdager farlige feller i gatenettet, sier Rune Jenssen.

Kampvillig

Gerd Tefre akter ikke å la de ansvarlige for asfaltsøkket slippe unna. Om det ansvarlige vesen heter stat, havn eller kommune.

— Jeg skal ikke gi meg før jeg har funnet ut hva som er rette instans. Selv mener jeg det er på sin plass med en erstatning for tort og svie og ødelagt ferie, sier Gerd Tefre.

Armen er knekket, men ikke kamplysten.

KAMPLYSTEN: Gerd Tefre snublet i et hull i asfalten, ødela armen og havnet på sykehus. Men 76-årige Tefre har fortsatt kamplyst nok til å kritisere manglende vedlikehold av sentrumsgater og fortau.
Foto: Gidske Stark