Grethe Kvist er leder av 8. Mars-initiativet i Bergen. I en pressemelding i dag sier hun at kvinnebevegelsen vil bruke de midlene de har til rådighet for å stanse den nyåpnende strippeklubben i Bergen. Gruppen er en sammenslutning av ulike kvinneorganisasjoner, partier, fagforeninger og privatpersoner.

Hun sier de er klare til å demonstrere.

— Vi har gode tradisjoner for å klare oss uten strippeklubber i Bergen. sier Kvist, og viser til strippeklubben «Tropicana» som måtte legge ned i 1992.

— Da var det mange damer og noen menn som gikk sammen om gode strategier, og vi finner tilbake igjen til det nå hvis vi må. Til forskjell fra 92 er vi enda flere nå, sier hun.

- Hva vil dere gjøre?

— Det kan være tradisjonelle ting som å stå utenfor lokalet og gjøre det ubehagelig for folk. Slik kan vi synliggjøre at vi ikke synes noe om det, sier hun.

— Ikke pripne

Lederen av kvinnebevegelsen avviser at motstanden dreier seg om «prippenhet».

— Det handler ikke om at vi er imot nakenhet. Prinsippet vårt er at kropper ikke er til sals, og det hadde vært det samme om det var mannfolk som kledde av seg.

Hun mener vi må se utenfor Bergens grenser.

— Millioner av kvinner blir kjøpt og solgt, mens mannfolk tjener gode penger. I verdens målestokk er dette et kjempeproblem. Bare i solidaritet med dem kan vi si at vi ikke gidder å ha dette i Norge.

Planlegger aksjoner

Da det ble kjent at strippeklubben skulle etablere seg i Bergen, var Kvinnegruppa Ottar raskt ute med å varsle aksjoner. Men åpningen gikk rolig for seg, og foreløpig har det ikke vært tegn til demonstrasjoner. Men motstanderne har ikke gitt opp, og nå lover Ottar-lederen bråk.

— Vi planlegger aksjoner i nærmeste fremtid. Tilbakemeldingene jeg har fått de siste dagene tyder på at det ikke bare er vi i Ottar som er imot strippeklubben, sier fungerende leder i Kvinnegruppa Ottar i Bergen, Ane Aadland.

- Er det realistisk å stoppe strippeklubben?

— Ja, det skal vi klare, det er jeg overbevist om. Kvinnebevegelsen har slått tilbake forsøk på å etablere strippeklubber og bordeller før.

— Forsøpling av bransjen

I dag valgte også Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening å engasjere seg i saken. Organisasjonen har om lag 1600 medlemmer i fylket.

— Stripping er forsøpling av hele restaurantbransjen, sier leder Djevat Hisenaj.

Hisenaj frykter at strippeklubben vil rive ned bransjens rykte.

— Deler av restaurantbransjen har fra før et frynsete rykte, og strippingen gjør det ikke bedre. Alle bedrifter som selger mennesker på den måten, oppfatter vi som useriøse.

Han mener strippeklubben er en dypt diskriminerende virksomhet, og tror klubben kan ødelegge for Bergen som turistmål.

— Tror eieren av strippeklubben virkelig at dette vil trekke turister til byen? Tvert imot vil dette ødelegge det bra renommeet som Norge og Bergen har.

Samtidig oppfordrer han de ansatte på strippeklubben om å organisere seg i Fellesforbundet.

— Slik kan vi bli kvitt svineriet en gang for alle. Ingen skal behøve å jobbe under slike forhold.

Strippeklubben har så langt avvist all kritikk, og sagt at de gjerne spanderer kaffe på eventuelle demonstranter. Flere av stripperne har også forsvart yrkesvalget sitt.

Hva synes du om at Bergen har fått strippebar? Si din mening i feltet under! (Usaklige innlegg vil ikke bli publisert.)

Stark, Gidske
Silje Katrine Robinson