Bergen og 17. mai hører sammen som flagg og flaggstenger, sukkerspinn og tivoli — uansett hvor surt været skulle bli. Det blir buekorps og flagg, enorme sløyfer, flosshatter, taler og høytideligheter.

For mange er det tradisjon å starte dagen allerede klokken syv på Skansen, der Forsvaret åpner nasjonaldagen med et smell - ganske mange smell, når sant skal sies.

Søvnige russ

Enkelte var særdeles tidlig ute. Allerede før klokken seks, en god time før salutten, var et knippe bunadskledde og feststemte bergensere på plass. Champagnekorkene smalt til værs, og den neste timen strømmet folk på jevnt og trutt. Plastglass ble hentet frem, bilpanser ble brukt som bord — men med duk, bevares - mens søvnige russ tok seg en blund inntil gjerdene.

Da Forsvaret klargjorde kanonene og politiet satte opp sperringene noen minutter før syv, var flere til slutt hundre bergensere på plass. Og idet salutten smalt, startet Morgenprosesjonen fra Dræggen.

Deretter sto neste tradisjon på programmet: Den store frokosten, som for mange er nasjonaldagens hovedmåltid.

Varsler bygevær

Årets nasjonaldag ser dessverre ut til å skille seg negativt ut på nedbørsstatistikken. Siden tusenårsskiftet har det regnet bare to ganger, om vi ser stort på det, men 2011 ser ut til å bli den tredje.

Meteorologene varsler 12-13 grader og bygevær, så ta med paraply!

I Bergen har en 17. mai-komité presentert program for dagen helt siden 1847, ifølge komiteens egne nettsider. Programmet selges overalt i sentrum på nasjonaldagen (se faktaboks) og er en av komiteens inntektskilder.

Hvordan feirer du 17. mai? Send oss dine bilder!

KANON: Patronene som brukes er på størrelse med en vinflaske.
ERLEND LANGELAND HAUGEN