— Det første jeg skal gjøre når jeg kommer hjem, er å legge meg i badekaret. Hvis jeg ikke drukner da, er jeg i alle fall en skikkelig sjømann! spøkte Helge Hjelland (35) etter den 13 timer og 40 minutter lange turen i en 10-fots gummibåt over Nordsjøen fra Shetland.

Hjelland mer lå en satt i båten mens han snakket med journalister, autograf-jegere og andre nysgjerrige inne ved Bryggen.

— Jeg er ikke menneske nå, innrømmet eventyreren etter den strabasiøse turen.

Underveis ble Hjelland utsatt for en rekke uforutsette hendelser: Mens han var på Shetland blåste det opp til kuling, og han ble liggende værfast og vente på å kunne ta fatt på hjemturen. Natt til fredag stakk to ungdommer av med båten og kjørte villmann med den.

Ute på havet hørte Hjelland en merkelig lyd fra motoren. Da han sjekket den nærmere oppdaget han at en fisk hadde satt seg fast.

— Det var en lang fisk, "tutefisk", heter de visst.

Men fisken løsnet, og Hjelland rakk akkurat å legge til kai VED Zacharias-bryggen før et nytt lavtrykk var på vei inn over Nordsjøen.

<b>SLITEN MANN:</b> Helge Hjelland kunne nesten ikke stå på bena etter 13 timer og 40 minutter i gummibåt over Nordsjøen, men tok seg likevel en slurk champagne for å feire at guttedrømmen var gjennomført.
Karen R. Tjernshaugen