En deilig lukt sprer seg ut i rommet. Store fat med ris, kylling, lam og nanbrød bæres inn fra kjøkkenet. Rundt to bord i klubbehuset til Kjøkkelvik idrettslag står norsk-pakistanske menn og kvinner klare til å forsyne seg. I en måned har de presset kroppene sin til det ytterste for å markere ramadan. Nå er ventetiden over – og de kan kaste innpå.

Ekstra verdi

— Det har vært en veldig hard måned, sier Sajjad Younas, som er leder av den Pakistanske forening i Bergen.

Som en av rundt 100 personer er han samlet i klubbhuset til Kjøkkelvik IL for å markere at fasten er over. Flesteparten av dem bor i Loddefjord, forteller Sajjad.

I en måned har han kun spist fra klokken elleve om kvelden til tre om natten. Om dagen har han kjørt drosje for Bergen Taxi. Sajjad mener det har ekstra verdi å markere ramadan i et så rikt land som Norge.

— Du kjenne hvordan det er å være sulten. Da får vi også oppleve hvordan det er å være fattig. Det gjør at vi blir mer motivert til å hjelpe dem.

Trives i vest

Menn og kvinner er samlet i hver sin ende av rommet. Noen av kvinnene går med hodeslør, men de fleste er uten. Totalt bor det 300 norskpakistanere i Bergen. Det er et lite antall sammenlignet med Oslo, der det bor rundt 30.000.

— Tallet har holdt seg veldig stabilt de siste årene, sier Tariq Naeem.

Han forteller at mange flytter til Oslo, hvor miljøet er større og jobbmulighetene bedre. Selv trives han i vest.

— Det er en fordel å være få. Barna våre klarer veldig godt balansen mellom det norske og pakistanske, sier Naeem.

Sajjad Younas, lederen av Den pakistanske foreningen i Bergen, er enig.

— I Oslo er det så mange ulike foreninger. Her er vi bare en. Vi er som en stor familie. Jeg tror jeg kjenner alle norskpakistanerne i denne byen.

Mat stod i fokus da rundt 100 norsk-pakistanere samlet seg i går kveld. På menyen var sterkt krydret kylling og lam med ris og nanbrød som tilbehør.
Amundsen, Paul S.