Se Finse på vårt webkamera

Oppslutningen om den tradisjonelle 17. mai-feiringen på Finse og Hardangerjøkulen har gått jevnt nedoverbakke de siste årene. Nå vil daglig leder Maren Skjelde på Finse 1222 og de andre ildsjelene i høyfjellsbygden på Hardangervidda blåse nytt liv i feiringen av nasjonaldagen på Norges tak, en tradisjon som i toppårene lokket opp mot tre tusen mennesker høyt til fjells.

— Mange av de unge som var faste deltakere for noen år siden, har etablert seg med familie og barn, og foretrekker nok helst nasjonaldagsfeiring i nærmiljøet. En del av gjengangerne kommer riktignok fortsatt, men nå håper vi å rekruttere nye grupper, sier Skjelde.

Bikini og shorts

Hun husker godt sin første 17. mai på toppen av Jøkulen, iført bunad i steikende vårsol. Det året inviterte værgudene heller til bikiniantrekk og shorts ved målet, Jøkulhytten 1765 høydemeter, over havet.

— Det gir en helt spesiell følelse å stå sammen med hundrevis, ja kanskje tusenvis av andre mennesker å synge nasjonalsangen på Norges tak, sier Felde.

Tidligere Bjørgvin-biskop Per Lønning var en av pådriverne bak feiringen av nasjonaldagen på Hardangerjøkulen, sammen med daværende hotelleier og Finse-entusiast Tron Bach. I år er det prest i Sjøforsvaret, Arve Løvenholdt, som forretter på det som må være en av de mest spektakulære prekestolene i kongeriket. Løvenholdt har ledet Jøkul-gudstjenestene flere ganger tidligere, og tar selvsagt på seg kappe og krage under høytidsstunden på breen. Og ingen 17. mai uten tale for dagen, heller ikke på Hardangerjøkulen.

Teltleir og salutt

Arrangørene oppfordrer folk til å stille i full 17. mai-mundur, og skulle været bli altfor ruskete, har arrangørene alltid en plan B. Men ifølge Skjelde er sjansene for avlysning minimale. Finse og Jøkulen viser seg ofte fra solsiden på denne tiden av året.

— Vi har helt supre snøforhold her oppe. Skulle det være for mye overvann på Finsevatnet, går vi over demningen på sørøstsiden. Derfra følger vi den kvistede løypen via Appelsinhytten til Jøkulhytten, sier Skjelde.

Hun trekker også frem den særegne atmosfæren på Finse på 17. mai, med hundrevis av mennesker i teltleir ved bredden av vannet, 17. mai-frokost på hotellet og andre arrangementer.

— Det blir selvsagt salutt og flaggheising om morgenen. Siden vi ikke har flaggstang, har vi funnet en bjørk som egner seg til formålet, smiler Skjelde.

Utforrenn

For dem som vil kombinere 17. mai-feiring på Hardangerjøkulen med en langhelg på Finse, er det mange aktiviteter å velge mellom:

  • Tradisjonen med «Trygve Grans minnerenn «Jomfrunut utfor» gjenopplives. Skiheisen holder åpent for anledningen. Deltakerne oppfordres til å sette utfor den nokså krevende traseen i stilige, gamle vinterkostymer.
  • Det blir visning av film om 17. mai-feiring på Finse, miljøforedrag fra forskere som har deltatt på Antarktis-ekspedisjon og vernissasje på Finse Galleri.

— Dessuten arrangeres den klassiske vårturen med kjentmann fra «Fjell til Fjord», som går lørdagen fra Finse, ned Simadalen og like frem til blomstrende Hardanger, sier Maren Skjelde.

HURRRAAAA! Det var folksomt på toppen av Hardangerjøkulen på nasjonaldagen i 1990. Folk stilte med både store og små norske flagg og ekte 17. mai-stemning. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE