Peisen var montert rett på veggen av profesjonelle. Likevel gikk det galt. Hele huset ble fylt av sot, og store deler av det må rives etter brannen.

Brannen startet etter at familien i Ytre Morvik fyrte opp i peisen nyttårsaften. En time senere sto flammene ut av huset.

— Det er helt uvirkelig. Hadde det skjedd om kvelden, kunne liv gått tapt. Nå er jeg bare lykkelig over at ingen ble skadet, sier huseier Bente Lampe.

Fyrte opp og gikk tur

Huset som hun bor i sammen med datteren på 14 år, er nå helt ubeboelig. Røyklukten møter deg i døren. Det gjør også håndverkere som demonterer og river vegger. Det som skulle bli en koselig nyttårsaften med flammer i peisen, ble noe helt annet for den lille familien i Ytre Morvik.

— Jeg hadde mast hele julen om at vi måtte tenne i peisen. Så gjorde vi det endelig på formiddagen på nyttårsaften, sier huseieren

Flammen stod ut av huset

Mens hun og kjæresten gikk tur, var sønnen på 21 år, som var hjemme på juleferie, i huset. Brannalarmen gikk og sønnen i huset undersøkte, uten å finne noe mistenkelig.

— Det var da han hørte høye rop utenfra. Det var leieboeren som stod med et brannslukkingsapparat i hånden og spylte på huset. Sønnen min løp ut og fikk se flammene som stod ut mellom skorsteiene og huset, forteller huseieren

Snarrådig leieboer

Leieboeren Eirik R. Olsen var ute og tok en røyk da han ifølge huseieren kjente en lukt som minnet om fyrverkeri. Da han undersøkte det, så han flammen som stod ut av huset. Han begynte å slukke med brannslukkingsapperat, mens samboeren hans ringte brannvesenet.

Leieboeren fikk hjelp av sønnen og naboer med å prøve å slukke brannen.

— Brannvesenet fortalte at det kun var snakk om minutter før hele huset hadde vært overtent. Takket være leieboeren min, sønnen min og gode naboer har vi fremdeles et hus å bo i, sier Bente Lampe.

Store skader

Men ifølge Egil Magnar Eidsnes, takstkonsulent i Gjensidige, kan ikke den lille familien flytte inn igjen i huset før om 5 måneder.

— Det er store skader. Vi har ikke avdekket alt ennå, men så langt er det skader for over en halv million kroner, sier Eidsnes.

Skadene kunne ifølge Eidsnes blitt langt større, hvis det ikke hadde vært for den snarrådige innsatsen.

Feilmontering

Årsaken til brannen er en feilmontering av peisen. Røkrøret er montert alt for nært treverket i veggen, ifølge Eidsnes. Peisen er en populær Rais-ovn som var montert rett på veggen av fagfolk.

— Det er mange som har en sånn peis. Det er skremmende å tenke på at det er fagfolk som har gjort en så grov feil, sier huseier Lampe.

Å oppdage en slik feilmontering er ikke lett, ifølge Eidsnes.

— Det eneste tegnet inne i huset på at det hadde vært brann i skorsteinen, var en liten brun flekk på veggen i stuen, sier takstmannen.

Etterforskes

Håndverkerne som monterte peisen etterforskes nå av politiet. Verken huseieren eller forsikringsselskapet ønsker å oppgi hva firmaet heter.

— Ildstedene blir satt på prøve nå i sprengkulden, sier skadesjef i Gjensidige Svein-Arne Kausland.

Han mener det er typisk at slike feilmonteringer blir oppdaget nå i kulden når folk fyrer hardt.

— Ytre Morvik er bare ett eksempel på at feilmonteringer kan få katastrofale følger, sier Kausland.

Tall Gjensidige har hentet inn viser at bransjen betalte ut 1,9 milliarder kroner i erstatning etter boligbranner i fjor. Det er en nedgang på 15 prosent fra 2008. Gjensidige alene utbetalte 485 millioner kroner, hvorav 40 millioner kroner i Hordaland.

— Bare de siste dagene har vi fått in 12 skademeldinger på grunn av brann, sier Eidsnes.

Hell i uhell

I Ytre Morvik prøver huseieren å holde motet oppe.

— Alt her kan fikses. Det er bare materielle skader. Jeg tør ikke tenkte på hva som kunne skjedd, dersom vi hadde tent i peisen om kvelden, sier Bente Lampe.