Det går tregt å få ut lensen, og deler av den lå ved 15-tiden fortsatt på land, flere timer etter at oppryddingsarbeidet endelig kom i gang.

Nå har den skjedd, miljøkatastrofen som folk på Fedje advarte mot da oljeverndeponiet i øykommunen ble krympet til et minimum for to år siden.

Når oljen nå ligger i tykke lag på strendene, finnes det ikke fagfolk i nærheten til å ta hånd om den. Utstyret er også mangelfullt.

Et titall frivillige fra det lokale brannkorpset forsøker å legge ut lense ved stedet der M/S «Server» gikk ned fredag kveld. Men de sliter. Lensen lekker.

Desperate

— Dette er dugnad. Dette er desperate mennesker som gjør så godt de kan for å beholde det de er mest glade i, hjemstedet sitt, sier miljøverner Kurt Oddekalv.

Han er sterkt kritisk til at øykommunen ikke har bedre beredskap mot oljeutslipp. Kystverkets beredskapssjef, Tor Christian Sletner, varsler at ryddeaksjonen skal gjennomgås i detalj straks den er over.

— Det er helt sikkert ting som er blitt gjort feil, men det får vi finne ut av i en evalueringsprosess i etterkant. Man kan aldri utelukke at folk gjør feil, sier han.

— Nå rekvirerer vi utstyr fra nærliggende området, slik at vi kan intensivere arbeidet. Ved slike ulykker er det kun en ting som gjelder, og det er knallhard jobbing med det utstyret en har tilgjengelig, sier Sletner.

Brannkorps

Lokalbefolkningen er ikke imponert over hjelpen de har fått fra sentrale myndigheter.

— Dette har vi ventet på lenge. Det er ikke lenge siden vi hadde en nestenulykke i samme område, sier øyboer Brit Tangen.

Venninnen Merete Blomvågnes er mektig irritert over den manglende beredskapen.

— Dette er et trist syn. Området rundt fyret er et av de viktigste områdene for turisme, nå er det bare en grøt med olje, sier hun.

Takker lokale helter

Blomvågnes setter pris på innsatsen til de frivillige fra lokalmiljøet, men mener den ikke er tilstrekkelig.

— Mange skip passerer med farlig last her hele tiden, men når det først skjer noe, er det kun lokale dugnadsarbeidere, og ikke fagfolk, som må trå til, sier hun.

Når all sikkerhet er basert på frivillige, går det med for mye tid til prøving og feiling, sier hun.

Da bt.no så på ryddearbeidet lørdag, overhørte vi flere lokalfolk snakke i lite flatterende ordelag om regjeringen, som de mener har ansvaret for utilstrekkelig beredskap. Statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy ble høylydt omtalt som «svikere».

Se video fra rydningen

OLJESØL: Den tykke oljen vil legge seg som en kapsel rundt Fedje.
Lillebø, Jan M.
Eystein Thue
Helge O. Svela
Eystein Thue