Mer enn tre hundre mennesker i alle aldrer hadde møtt opp på fergekaien på Fejde i går ettermiddag for å slutte opp om kravet om at vraket av U 864 må heves og kvikksølvet fjernet fra havbunnen.

En av bestemødrene i aksjonskomiteen, Marie Karlsen, sa hun var på gråten glad over at så mange hadde trosset regn og vind for å markere sitt krav til regjeringen om at miljøbomben blir fjernet en gang for alle.

— Eg er stolt over kystfolket, sa hun og fikk stormende applaus i vindrossene.

En annen av kvinnene i aksjonsgruppen, Lisbeth Stuberg, sa at Kystverkets forslag om å dekke til ubåtvraket ikke er en løsning, men utsettelse av skadevirkningene fra kvikksølvet.

Ønske og krav

— Vi ønskjer å bu ved kysten og kunne hausta av reint hav. Og vi ønskjer at borna våre skal kunne gjera det same. Vi krev at kvikksølvgifta vert fjerna - og fjerna raskt. Kvikksølvlasta frå U 864 må bort frå havet - no!, sa Stuberg. Og fikk varm applaus.

En tredje kvinne i aksjonsgruppen, Reidun Moldøen, leste opp støtteerklæringer som var kommet i forbindelse med folkemøtet. Arbeiderpartiets lokallag i Eidfjord og i Radøy i tillegg til Noregs Sildesalgslag ønsket å gi sin støtte til folkekravet på Fedje og nabokommunene.

På rekke og rad

Så sto de frem, en etter en, med appell om at ubåtvraket må heves og kvikksølvet fjernes:

*** Fungerende fylkesordfører Tom-Christer Nilsen, H:** - Ubåten må heves. Dritten må vekk!

*** Gruppefører for KrF i fylkestinget, Pål Kårbø:** - Nå kreves handling. Ubåten må heves. Det må ikke stå på penger!

*** Lindås-ordfører Tove Linnea Brandvik, Ap:** - Kystbefolkningen er ikke er beroliget av ekspertenes konklusjoner. Vraket må fjernes. Arbeiderpartiet i Hordaland har presset hardt på for å få penger til å utrede hele denne saken. Nå skal vi jobbe hardt mot miljøvernministeren og fiskeri- og kystministeren. Jeg skal møte statsminister Jens Stoltenberg senere i kveld. Han skal få klar melding om at alle ordførerne i Nordhordlandsregionen støtter kravet om at vraket må heves. Jeg skal personlig overlevere oppropet her fra folkemøtet.

- Vi skal vinne!

*** Jan-Ove Fromreide, Demokratene:** - Hadde ubåtvraket ligget i Oslofjorden, hadde det vært hevet for lenge siden. U 864 må heves.

*** Varaordfører i Fedje, Ottar Tangen, Frp:** - Det er tverrpolitisk semje lokalt om at «skiten må opp no».

*** Hilde Koppen, Fedje Ap:** - Det er enorme kvikksølvmengder i U 864. Alle beholderne med kvikksølv må finnes og tas opp og fjernes.

*** Hilde Kalleklev, Naturvernforbundet Hordaland:** - Vi er kritiske til forslaget om tildekking av ubåtvraket. Vi nekter å tro at det bare finnes et alternativ til heving og vil jobbe for å få utredet flere måter å heve vraket på. Denne kampen skal vi vinne!

Sa naturverneren og fikk varm applaus. Deretter gikk alle de mer enn 300 fremmøtte i fakkeltog opp til Kystverkets trafikksentral.

Nerbø odd e
Nerbø odd e