Ved 16.30-tiden mandag ettermiddag ble to rumenere og en italiener kastet av toget fra Oslo til Bergen. Bakgrunnen var at de ikke kunne betale for seg, og en politipatrulje rykket ut til stedet.

De to måtte av på Ustaoset stasjon i Buskerud.

Noen timer senere, like før klokken 20.30, hadde de fattige turistene på nytt gått på et tog til Bergen. De nektet plent å gå av toget, og politiet ble tilkalt enda en gang.

— Alle blir forsinket

  • Vi ble stående på stasjonen i en og en halv time mens vi ventet på politiet. Det er jo veldig dumt at alle blir forsinket, sier passasjer Kari Gaarder Losnedahl til bt.no idet toget ruller ut fra Ustaoset stasjon.

Ifølge Gaarder Losnedahl ble det ikke gitt noen informasjon over høyttalerne om hvorfor de måtte vente på politiet.

— Nå er turistene av toget. Det er ikke helt avklart hva som skjer videre. De er i Norge på lovlig grunnlag, men står altså på Ustaoset stasjon i to minusgrader uten kontanter. Det kan jo bli problematisk, sier operasjonsleder Eivind Bomann ved Nordre Buskerud politidistrikt.

Fryktet bråk

Turistene skal ikke ha laget bråk på toget ut over at de nektet å betale eller forlate toget, men personalet skal ha fryktet at situasjonen kunne utvikle seg hvis de kjørte videre.

— Personalet vurderte situasjonen i samråd med politiet, og valgte å vente på stasjonen. Toget er nå 1 time og 25 minutter forsinket, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Toget skulle opprinnelig vært i Bergen klokken 22.35, men er altså betydelig forsinket. Forsinkelsen skal ikke ha påvirket annen togtrafikk.

— Det måtte tilkalles ekstra politifolk som måtte kjøre langt. Derfor ble toget stående så lenge, opplyser Inge Hjertås, pressekontakt i Jernbaneverket.

Her ble toget stående:

VENTER: Kjeld og Sølvi Haraldsen er blant passasjerene som fikk seg en ekstra lang togtur mandag kveld. FOTO: Else Halsteen Lier