• Her bør det bygges billigboliger, hevdet Boligaksjonen i Bergen da de i går troppet opp på lukket visning i de rommelige leiegårdene som universitetet selger i Olaf Ryes vei.

«Nærmest majestetisk beliggende på Nygårdshøydens høyeste punkt med Raftos Hus, Botanisk have og Sjøfartsmuseet som nærmeste naboer», heter det i salgsoppgaven fra advokat Erik Knudser.

Medlemmene i Boligaksjonen drømmer om å innrede og bygge om de rundt 1684 kvadratmeterne til billige boliger for studenter og andre som ønsker å bo sentrumsnært uten å loppe seg helt.

— Mangelen på billige boliger i sentrum er prekær, både for studenter og andre boliggrupper, sier Siri Helle i Boligaksjonen.

Nedsarvet

På den lukkete visningen i går hadde studentene selskap av mange byggkyndige menn og eiendomsutviklere med lommelykt i hånden og kroner og øre i blikket.

Den ene bygården, Olaf Ryes ved 11 A, har stått ubebodd siden 1992. Den ser ut deretter. Nedsarvet og infisert av såkalt ekte hussopp. Betydelige beløp må til for å sette dette bygget i skikkelig beboelig stand. I tillegg kommer kjøpesummen, som er antydet til 6,5 millioner kroner.

Geir Mjaavatn i Boligaksjonen sier at målet er å holde bygårdene unna det private boligmarkedet der hushaiene opererer.

— Vi vil nå komme med et forslag til hvordan dette huset kan overtas av for eksempel Studentsamskipnaden, eller kommunen, slik at det kan bli rimelige boliger her, sier Mjaavatn til Bergens Tidende.

Arkitektstudenter

Boligaksjonen hadde invitert med seg to studenter fra Bergen Arkitekt Skole. De ga i går sin umiddelbare vurdering av bygningsmassen:

— Det er hussopp i alle etasjer. Dette blir en kostbar sak å renovere. Men det er absolutt mulig, med penger, vilje og litt gjennomslagskraft, sier arkitektstudent Christian Hellstrøm.

Studentsamskipnaden i Bergen (SIB) er i utgangspunktet svært interessert i universitetets bygg i Olaf Ryes vei.

— Eiendommen ligger midt i vårt kjerneområde og kan bli ypperlige studentboliger, sier administrerende direktør i SIB, Egil Pedersen, til Bergens Tidende.

Problemet er prisen.

— Vi har undersøkt hva det vil koste å rehabilitere byggene. Disse summene, kombinert med verditaksten, gjør at vi ikke greier å holde oss innen de økonomiske rammer som departementet godkjenner. Dessverre er det ofte situasjonen når vi er ute på eiendomsmarkedet, sier Egil Pedersen.

Men siste tog er ifølge Pedersen ikke gått.

— Vi har kontakt med Universitetet i Bergen og kan komme på banen igjen, avhengig av hvordan budene utvikler seg, sier han.