BT har tidligere fortalt om Rose Karin Wigestrand (21), som mener hun ble syk av leiligheten hun leide sammen med fire andre i Løbergsveien 50. Ifølge Wigestrand har eksem, hudproblemer og ekstrem trøtthet satt en stopper for studiene hennes.

12. april inspiserte Anticimex huset, og nå er resultatene klare. Rapporten slår fast at boligen er sterkt muggskadet, og at det er svært uheldig å bo der.

— De store muggforekomstene i soverommene utgjør en risiko. Mugg er kjent for å kunne gi helsemessige reaksjoner, sier Stein Norstein, mykolog og fagsjef i Anticimex.

— Hvor alvorlig er forholdene?

— En av beboerne har allerede reagert, og de andre kan begynne å reagere når som helst. Hvis de først blir syke, kan det være en reaksjon de aldri blir kvitt.

Tror ikke på målingene

Norstein mener derfor at soverommene ikke bør benyttes før årsaken er funnet og muggen fjernet.

— Muggverdiene er dramatiske. Huseier bør ta affære, sier Norstein, som anbefaler at boligen gjennomgås med tanke på fuktforhold og ventilasjon.

Det har huseier Atle Haukås foreløpig ingen planer om. Han stiller seg uforstående til rapporten.

Huseier har vært i kontakt med Gunnar Westrheim, som driver firmaet Vestlandske takst- og tilstandsrapport. Westrheim friskmelder huset.

— Jeg har gått gjennom hele huset, og finner ikke noe som helst fukt. Verken på badet, vegger, tak eller gulv, sier Westrheim.

- Viktig å finne årsaken

Dette blir ikke avvist av Norstein i Anticimex.

— Det behøver ikke være fukt der nå, men det er opplagt at det har vært fukt tidligere, ellers ville ikke soppen ha kunnet vokse. Selv om det nå er tørt, er soppen likevel skadelig, og det er viktig å finne årsaken, sier Norstein.

Haukås har bestilt ny måling, og sier han vil avvente disse resultatene før han eventuelt vil gjøre noe med leiligheten. Noe av skylden må beboerne også ta selv, mener Haukås.

— De tørker klær inne i stedet for å bruke tørketromlene. Det skaper dårlig inneklima.

Advarer beboere

Wigestrand flyttet ut etter påske, og forteller at hun er blitt mye bedre etter det.

— Jeg er sikker på at det var soppen som gjorde meg syk. Jeg hadde ikke noen problemer før jeg flyttet dit, og nå har problemene roet seg.

Nå vil Wigestrand advare andre mot å bo i leiligheten, slik at ikke flere blir syke. Hun mener huseier lurer de andre beboerne.

— Han forteller at det ikke er farlig å bo der, og at målingene er helt fine. Det er dårlig gjort, for rapporten viser jo noe helt annet.

Vil ikke utbedre

I rapporten skriver Anticimex at de øvrige beboerne bør informeres om situasjonen i huset.

— Jeg har gitt beboerne beskjed, om ikke skriftlig, så vet de om det, sier Haukås.

Ifølge huseieren har han ikke fått noen reaksjoner fra de andre beboerne. De fleste er studenter og flytter uansett når semesteret er slutt.

Selv om eksperter på skadedyr har slått fast at boligen er muggbefengt, åpner huseieren for at han vil ta inn nye leieboere til høsten.

FLYTTET UT: Rose Karin Wigestrand mener hun ble syk av å bo i kollektivet i Løbergsveien. ¬ Jeg følte at jeg råtnet innvendig, sier hun. Nå slår eksperter fast at leiligheten har muggsopp. ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN
Nielsen, Rune