Oppdatering 1300: Partiene har ikke kommet til enighet. Nå snakker flere om å utsette Åsane-traseen og prioritere Fyllingsdalen først.

KrF har allerede snudd to ganger i bybanespørsmålet etter at deres byråd Filip Rygg trakk seg fra jobben sin.

Det gjorde han etter at Frp og Høyre gikk inn for å legge Bybanen i tunnel i området rundt Kjøttbasaren.

Flere meninger

KrF har siden talt med flere tunger:

  • Først skulle de sikre flertall for en tunnel. Det skulle de gjøre ved å først få lov til å stemme for en Bryggen-trasé. Når dette falt, skulle de stemme subsidiært for en tunneltrasé.
  • Deretter fant KrF ut at de ikke kunne stemme for en tunneltrasé likevel, verken primært eller subsidært . — Gruppen vår er er helt klart at på at vi ikke vil stemme subsidiært på en tunnelløsning i sentrum. Så det gjør vi ikke. Vi må forholde oss til det vi tidligere har sagt om Bybanen gjennom sentrum. Vi har en byråd som har gått av på dette, og det ville vært veldig vanskelig for oss å stemme for en løsning som ikke inkluderer en samlet faglig anbefaling, sa gruppeleder for KrF, Marita Moltu, til BT på fredag.

Operasjon ombestemmelse

De tre partiene møttes mandag formiddag, men uten at det ble noen avklaring. Snarere tvert imot skal situasjonen ha blitt enda mer fastlåst. Nå kan det bli aktuelt å utsette hele bybanesaken til Åsane, og starte reguleringen mot Fyllingsdalen i stedet for.-Jeg kan ikke si så mye annet enn at vi er i en prosess. Det blir flere møter mellom partiene, sier gruppeleder Marita Moltu (KrF).

Informerte kilder sier til BT at KrF står på at de nekter å stemme subsidiært for tunnel ved Kjøttbasaren, slik Høyre og Frp ønsker. Dermed er det ikke sikret flertall for noen løsning.

Utsette saken?

En løsning kan være å utsette behandlingen av bybanetraseen til Åsane, som egentlig skal avgjøres 17. juni. Så kan bystyret vedta at reguleringen av en bane til Fyllingsdalen skal gjøres raskere, slik at den banen kan bygges så snart utbyggingen til Flesland er ferdig.

— Det kommer til å mange flere møter, sier Asle Wingsternes (H).

Eiler Macody Lund (Frp) sier at ingenting er avklart, og at situasjonen er den samme som fredag.

Infomøte mandag

Klokken 1200 mandag formiddag startet et deputasjonsmøte om bybane-traseen mot Åsane.

Frem til klokken 1830 kan foreninger, lag og privatpersoner som ønsker å si sin mening om traseen holde muntlige innlegg for byutviklingskomiteen.

Møtet tar sted i Teatersalen på Rådhuset i Bergen.

Avventer

Noen som venter spent på utfallet av diskusjonene mellom KrF og byrådspartene er Ap. Dersom byrådspartiene ikke kommer til enighet seg imellom, vil Ap ha mye bedre kort på hånden når de skal forhandle med Frp og H.

Etter planen skal disse forhandlingene starte opp i kveld.

— Vi er i forhandlinger, så jeg ønsker ikke å gå offentlig ut med innholdet i disse nå, sier Geir Dale (Ap).

- Skjerp dokkar!

Venstres Julie Andersland er lite fornøyd med de to byrådspartiene som vil ha Bybanen i tunnel.

— Høyre og Frp må skjerpe seg. Om de har så myetiltro til alternativet ved Kjøttbasaren som de påstår, bør det ikke værevanskelig å legge inn en plan B om Bybanen langs Bryggen, slik KrF og Venstrevil ha.

Hun mener tunneltilhengerne «har gravd seg ned» i denne saken.

— De vil ikke høre snakk om Bybanen langs Bryggen, uansetthvor mye informasjon som kommer frem som taler mot tunnel. De vil ikke enganggå med på det som en reserveløsning dersom Kjøttbasaren-tunnel ikke går. Det erlite konstruktivt.