— I dette øyeblikk er vi forbi bommen. Nå er vi berget!

Klokken 19.30 i går kveld kunne Oddny Raknes endelig puste lettet ut. Som siste bil i andre kolonne fikk de endelig forlate Vågslidtunnelen på Haukeli.

Sammen med ektemannen Dag Arve og sønnen Ole André måtte hun kjøre den tunge veien fra Lier til Bømlo for å delta i begravelsen til sin svigermor.

Men uvær over Haukelifjell var noe de ikke hadde kalkulert med. Klokken halv fire søndag ettermiddag møtte de vestlandsveggen. Fjellovergangen var stengt.

Sammen med 200 andre måtte de tilbringe natt til mandag i en tunnel midt mellom Oslo og Bergen. Snøvær og stiv kuling gjorde det umulig å komme seg videre.

Familien Raknes måtte være på Bømlo klokken 09.30 i dag formiddag.

  • Det hadde vært fryktelig hvis vi ikke hadde rukket begravelsen, sier Raknes.

Delte ut mat til andre

I går var de trøtte og sultne, men glade over å nå frem i tide.

28 timer tilbrakte de i tunnelen. Det gjorde også Anne Helen Næsse Sætre. Sammen med ektemann og to sønner på 9 og 11 år prøvde hun så godt hun kunne å få tiden til å gå.

  • Det gikk helt fint, men vi visste jo ikke at vi skulle være der i så mange timer. Det var litt kaldt i bilen, men vi var heldige. Vi hadde med mat, og har ikke vært sultne. Vi har også delt ut mat til andre, forteller Sætre.

Hun forteller at det var greit å være i varmestuen, som hadde et lite tekjøkken og toalett. Det var tilgang på strøm, og mulighet for å varme pølser og koke kaffe. Men guttene har ikke likt seg, forteller hun.

  • De syntes ikke det var kjekt. Ingen vil sitte 28 timer i en bil, sier Anne Helen Næsse Sætre.

Familien ville ikke snu fordi de ikke visste hvordan været var på andre siden.

Anders Steen Næssem er daglig leder ved Haukeliseter fjellstue. Han kan ikke huske lignende tilstander på de to årene han har vært der oppe.

— Jeg har snakket med folk som har vært her lenger enn meg, og heller ikke de kan huske at folk har sittet så lenge i tunnelen, sier Næssem.

Midt på dagen i går var de helt isolert på fjellstuen. En gjest ble sittende værfast til han fikk være med den første kolonnen som gikk i 18.30-tiden i går kveld.

Fare for sammenraste hytter

Selv om vinden nå skal løye, ventes det store mengder snø det neste døgnet. Opp til en halv meter i indre strøk kan gi godt pudderføre for skientusiaster. Hytteeiere bør følge nøye med:

  • Mandag kveld og tirsdag formiddag venter vi mellom 40 og 60 millimeter nedbør i indre strøk av Hordaland. Nedbøren vil komme som snø fra 400 meter og oppover, sier statsmeteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga for Vestlandet.
  • Så de som har hytter på fjellet bør følge med og sjekke hyttetakene, legger hun til.

En millimeter nedbør betyr én centimeter snø. Når det er meldt mellom 40 og 60 millimeter nedbør kan det derfor komme så mye som 60 centimeter nedbør i fjellet.

All snøen gjør at meteorologene nå går ut og advarer mot stor snøskredfare i fjellet. Snøskredvarslet gjelder både for Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Ifølge Christian Jaedicke, fagansvarlig for snøskred i Norges Geotekniske Institutt, gir en halvmeter snø meget stor snøskredfare.

  • Dette kan gi store snøskred, både i fjellet og over veiene, sier han.

Snøfylt på Kvamskogen

Torkjell Kjosaas i Kvamskogen vaktsentral forteller at det begynner å nærme seg halvannen meter med snø på Kvamskogen.

— Jeg målte 140 centimeter i går ettermiddag, og det fortsetter å lave ned. Om det kommer en halv meter med snø i løpet av det nærmeste døgnet, så nærmer det seg snart to meter her oppe, sier han.

Han anbefaler folk å se til hyttene og campingvognene sine.

— Nye hytter tåler en del snø, men de med eldre hytter bør være oppmerksomme, sier han.

SEAN MELING MURRAY