GORDON ANDERSENPÅL ENGESÆTER

Den 62 år gamle skytebasen veltet med gravemaskinen, og ble liggende i en time under den tolv tonn tunge maskinen.

— Han har hatt uendelig mye flaks. Her har marginene vært små, sier politibetjent Jan Fretheim, og peker på styrehuset på gravemaskinen hvor den 62 år gamle skytebasen lå i klem.

I går lå 62-åringen på Haukeland universitetssykehus og verket mest etter å komme seg hjem til familien på Sotra. Ifølge familien står det bra til med ham. Han har ingen brudd, og formen er fin.

62-åringen arbeidet med å skyte ut tomter på naturperlen Hauglandsøy på Askøy da gravemaskinen veltet.

Myrflekk ga etter

— Han har rett og slett veltet på den eneste myrflekken som er å oppdrive på øyen, sukket politibetjent Jan Fretheim fra Askøy lensmannskontor.

Det var en av læreguttene i firmaet som oppdaget at 62-åringen lå fastklemt under gravemaskinen. Gutten fikk sjokk da han så hva som hadde skjedd, men klarte å holde hodet såpass kaldt at han fikk ringt etter hjelp.

Luftambulansen var først på stedet, men hadde ikke nok utstyr til å få mannen løs, der han lå fastklemt inne i styrehuset. Både 62-åringens ene arm og fot lå i press under vekten av gravemaskinen.

Tok livet med ro

Da BT kom på ulykkesstedet 09.15, hadde mannen allerede ligget 45 minutter i klem. Mannskap fra politi, ambulanse og brannvesen jobbet på spreng med å få ham løs, og fikk etter hvert nødvendig utstyr på plass.

Den 62 år gamle skytebasen tok likevel livet med ro der han lå.

— Han er helt rolig, han stresser ikke og venter bare på at han skal komme løs, opplyste skadestedsleder Jan Fretheim fra Askøy lensmannskontor et kvarter før mannen kunne stå på egne bein.

62-åringen nektet å ligge på båre da han endelig ble fri klokken 09.30. Han gikk selv inn i luftambulansen. Det eneste han klaget over var litt smerter i bein og armer.

Sjokk å se sin far

Selv om den 62 år gamle skytebasen tok situasjonen med ro, var det langt mer nervepirrende for sønnen, som måtte følge dramaet fra sidelinjen.

Han var på en helt annen side av øyen da ulykken skjedde.

— Det var litt av et sjokk å se min far slik, sier Kjetil Lie til BT.

Han legger likevel ikke skjul på at faren er en tøffing og en hardhaus. Fra før har 62-åringen mistet begge tomlene i sin karriere som skytebas og gravemaskinfører.

— Han er en tøffing. Det skal ikke forundre meg om han allerede verker etter å komme seg ut på øyen igjen for å gjøre jobben ferdig, sier sønnen til BT.