INGUNN RØREN ROBERT BRÅTHEN (foto)

Den dramatiske ulykken skjedde på HanøytangenVerft på Askøy onsdag morgen, i forbindelse med at Hordaland Maritime driver oppdateringsarbeid på den italienske boreplattformen Scarabeo 5. Kranføreren satt i førerhuset på en mobil kran som kan løfte 100 tonn. Han var i ferd med å løfte en 35 tonn tung propell fra kaikanten og over i en supplybåt, da kranen begynte å tippe.

Dratt til bunns — Kranføreren forsøkte å komme seg ut av førerhuset da kranen begynte å tippe forover, men skyvedøren i førerhuset slo igjen slik at han ble sittende fast. Han ble dratt med kranen til bunns. Det var et sjokk å se at han ikke klarte å komme seg ut, men gleden var desto større da han etter halvannet minutt kom til overflaten igjen, sier daglig leder Einar Torsvik i Hordaland Maritime. Torsvik var øyenvitne til ulykken. Det er 17 meter dypt der kranen forsvant i havet.

Reddet av dykker Kranføreren var i ferd med å gå under igjen da en dykker som var parat for å hjelpe til med arbeidet med propellen fikk tak i ham. Dykkeren dro kranføreren opp i en liten båt, og bidro til å redde livet hans. Kranføreren hadde hodeskader, blødde fra munnen og hadde blitt utsatt for store trykkskader. Han ble fraktet til Haukeland sykehus med luftambulanse, og tilstanden hans er alvorlig, men stabil. Kranføreren er i 30-årene, og er bosatt i Bergen. Han jobber i firmaet Vest Kran, som er leid inn i forbindelse med jobbingen på boreplattformen. - Kranføreren har bred erfaring, sier Torsvik.Politiet og Arbeidstilsynet jobber nå for å finne ut hvordan ulykken kunne skje.- En slik kran skal ikke kunne velte på denne måten, sier Torsvik.