I DAG SNAKKER VI MED

IRLIN NYLAND

ALDER: 21 år

SIVILSTAND: Har kjæreste

AKTUELL MED: Leder Space Camp på Andøya som pågår i perioden 27. juli til 4. august. Her møtes 25 ungdommer i alderen 17 til 20 år fra seks land. Det de har felles er interesse for fysikk og teknologi.

Hva skjer på Space Camp?

— Deltakerne får være med på forelesninger og gruppearbeid som leder frem til en rakettoppskyting. De bygger nyttelasten til raketten, det vil si de små instrumentene som sender tilbake data om ferden.

Hvem er med?

— Det er ungdom som er interessert i fysikk og verdensrommet. De må ha en viss kunnskap om fysikk, for flere av forelesningene handler om fysikk på universitetsnivå.

Hvor vanskelig er det å få være med, er det mange utstemmingsrunder som i Idol?

— Nja, det er nok ganske mye enklere enn Idol. Vi hadde 60 søkere på 25 plasser. Deltakerne blir valgt ut etter hvilken bakgrunn de har.

Hvor kommer deltakerne fra?

— Fra Norge selvfølgelig, men også fra Sverige, Polen, Tyskland, USA og Filippinene.

Filippinene?

— Ja, vi har med to som er valgt ut av skolemyndighetene i landet.

Du var selv Space Camp-deltaker i 2002, hva husker du best fra den gangen?

— Helt klart rakettoppskytingen. Det var en utrolig følelse da det fungerte. Raketten gikk til værs og vi fikk data om ferden. Samtidig var det veldig spennende å møte andre unge med samme interesse, det skjer sjelden ellers. Det har nok vært avgjørende for at jeg nå studerer romfysikk.

Ja, hvorfor romfysikk?

— Det er veldig fascinerende. Det handler jo om det store ukjente. Jeg har lyst til å finne ut hva som foregår i verdensrommet. Forske på en del av det som foregår der ute.

Hvorfor leder du Space Camp?

— Jeg hadde det veldig gøy da jeg deltok og er med videre for å gi andre den samme opplevelsen. Jeg var med og arrangerte i 2003 og 2004, men dette er den første Space Camp som jeg leder.

Hva vil du bli når du blir stor?

— Forsker, jeg ønsker å forske på det som skjer i verdensrommet.

Hvorfor er det så lite populært med realfag for tiden?

— Jeg tror mange i løpet av tiden de er på skolen lar seg stoppe av matematikken. De snubler i de støvete formlene og får aldri helt se det som er spennende med fysikk.

Hva bør gjøres for å bedre på dette?

— At de nå vurderer å innføre mattestipend og flere ekstrapoeng for dem som tar realfag vil nok hjelpe litt på, men flere gode lærere er nok det viktigste. De må være engasjerte og ivrige.

EIRIK MELING