I DAG SNAKKER VI MED:

Hans Haukås

lder: 61

Bor: Haukås i Åsane

Yrke: Driver Haukås juletreskog.

Sivilstatus: Gift, tre barn, to barnebarn.

Aktuell: Hogger og selger flere tusen juletrær denne sesongen, har ti salgsplasser.

— Hva er det siste innen juletremote nå?

  • Det er fjelledelgran som er det store, det har det også vært noen år nå. Den er fin og slank, med fargenyanser fra lyseblått til mørkegrønn. Fjelledelgranen blir alltid utsolgt. Ellers har vi en ny type edelgran, Frazier, som er slank og tett, med sitruslukt og en mørk grønn farge.

- Hva selger dere mest av?

  • 50-60 prosent er edelgran. Resten er gran av ulike typer.

- Men hva med furuen da?

  • Furuen har gått ut av seg selv, det er nesten ingen som vil ha den lenger. Furuentusiastene har gått lei av å ikke finne skikkelige furuer, de har gått over til edelgran isteden.

- Jeg har vokst opp med furuen, og så dør den bare ut? Dette er jo nesten sørgelig å høre.

  • Du finner kanskje mer furu andre steder på Vestlandet. Før granen kom til Vestlandet var jo furuen utbredt. Hvor kommer du fra?

- Florø.

  • Problemet er at du ikke får til å plante furuen, den må vokse vilt, ha rett jord og nok lys. Står det en liten bjørk ved siden av blir furuen usymmetrisk, greinene vokser ikke skikkelig ut.

- «Nå går vi rundt om en enebærbusk» er en gammel slager. Hvor mange er det egentlig som har enebærbusker som juletre?

  • For noen år siden fikk jeg kjøpe 15 enebærbusker fra Vadheim i Sogn. De var veldig flotte, men vi solgte bare to av dem. Folk vil ikke ha det.

- Hva synes du om plasttrær?

  • Det sier seg selv at jeg som juletreselger ikke synes noe særlig om det. Det er jo ingen lukt og stas med trær av plast.

- Men hva med alle de tusen dyrene vi drar med oss inn i stuen med et levende tre?

  • Det er journalistene som lager noen voldsomme overskrifter om det der. Jeg har solgt juletrær siden 1975 og har aldri fått noen reaksjoner på folk som har vært plaget med det der.

- Hva er ditt beste råd til de som nå er ute og kjøper juletre?

  • Gå en plass hvor du kan få service av noen som har greie på det, og som for eksempel kan hjelpe til med å hogge foten på treet. Det er jo ikke alle som har øks hjemme. Og så vil jeg si at holdbarheten er bedre på nyhoggede lokale trær.
EDEL VARE: Juletreselger Hans Haukås i Åsane foretrekker selv edelgran til jul, i likhet med de fleste av kundene. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE