Steinras, solslyng, avsporinger, skinnebrudd og uforsiktige godstog har gjort sommeren på Bergensbanen trøblete.

Senest onsdag ble banen stengt mellom Myrdal og Urdland på grunn av en feil på sporet.

Unødvendige stopp og forsinkede tog skaper irritasjon. Men togpassasjerer kan i alle fall trøste seg med at det var verre i fjor.

— 2008 var et dårlig år. Statistisk har 2009 vært mye bedre, sier Kjell Bakken, informasjonssjef i Jernbaneverket.

— Forbedringen skyldes fornying av anleggene. For eksempel medførte dårlig skinnegang vad Arnanipa mye tidstap i fjor. Dette ble utbedret i mars.

178 timer forsinket

Hittil i år har togene til sammen vært 178 timer forsinket i snitt pr. måned. I fjor var tallet 274 timer. Dette gjelder både gods- og persontrafikken.

NSB sine fjerntog har så langt hatt en punktlighet på 82 prosent. Det er fremgang fra i fjor – da lå punktligheten på 75 prosent. Lokaltogene er også stort sett i rute – mellom Bergen og Arna er punktligheten 98,6 prosent.

Et lokaltog er punktlig om det når stasjonen innen tre minutter etter oppsatt tid. For fjerntogene er grensen fem minutter.

Mer penger

  • Målet er 98,8 prosent på lokaltogene. Ellers er målsettingen er 90 prosent. Så vi er ikke fornøyd i år heller, sier Kjell Bakken.

- Er det mulig å nå målet på den hundre år gamle Bergensbanen?

— Ja, ja. Om anleggene blir fornyet i den takten vi ønsker, blir det bedring i punktligheten. Men naturens luner er selvsagt vanskelige å verne seg mot, sier Bakken, og forteller at regjeringen planlegger å bruke 42 milliarder kroner på jernbane i neste tiårsperiode.

— Mange av problemene har vært i osloområdet. Men pengene vil også komme Bergensbanen til gode, sier Bakken.

- Skal rydde opp

Regjeringen lover at Bergensbanen skal rustes opp til samme standard som Gardermobanen i løpet de neste ti årene.

— Vi vil at hordalendingene skal få et mer pålitelig togtilbud enn det de har i dag. Vi er opptatt av at folk skal kunne stole på at toget kommer frem i tide, og da er det nødvendig med en storstilt opprydningsaksjon etter ti år med manglende vedlikehold på Bergensbanen, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein til NRK.

Imidlertid er ingen midler foreløpig øremerket Bergensbanen.

Tar du tog? Er du fornøyd?