Statistisk sentralbyrå slapp i dag tallene som viser at frafallet i høyere utdannelse er stigende:

48 prosent av mennene og 37 prosent av kvinnene fra studiekullet 2001-2002 hadde ikke fullført noen grad ti år etter at de begynte på utdannelsen.

Dette er en økning på hele ni prosentpoeng fra studiekullet ti år tidligere.

Høyest andel som ikke fullfører, finner man blant studenter med foreldre som kun har grunnskoleutdanning.

Ber Høyre ta ansvar

Påtroppende leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset, mener kunnskapspartiet Høyre nå må bevise hva de står for.

— Vi forventer at Høyre tar problemet på alvor, og gjør det mulig for studenter å være heltidsstudenter igjen. I dag har hele seks av ti studenter en deltidsjobb som den primære inntektskilden, sier han.

Han mener årsaken til den dårlige utviklingen er opplagt:

— Frafallet skyldes at politikere i lengre tid har underkjent behovet for veiledning og oppfølging i høyere utdannelse. Løsningen ligger her, sier Langset, og legger til:

— Dette koster samfunnet og næringslivet store summer i tapt talent og arbeidskraft hvert år. Nå krever vi handling fra Høyre og bevis for at de er et kunnskapsparti.

Krever økt studielån

NSO er bekymret over andelen studenter som nå må ut i arbeid i studietiden.

— Studenter må få lov til å være heltidsstudenter. I dag må stadig mer av studietiden gå til å finansiere studiene gjennom deltidsjobb. Vi krever at studielånet skal øke til 1,5 G, og at det skal fordeles over 11 måneder, sier Langset.

I dag får en heltidsstudent opptil 97.850 kroner i studielån. NSOs krav tilsvarer i skrivende stund drøyt 132.000 kroner.